Събития

Министрите на екологията на България и Румъния: Водата по крайбрежието е чиста

   
Министрите на екологията на България и Румъния: Водата по крайбрежието е чиста

Министрите на околната среда на България и Румъния Юлиан Попов и Мирча Фекет заявиха, че взетите проби от Черно море не показват никакъв проблем за здравето на хората и околната среда, съобщи министерството на околната среда на Румъния в публикация във Фейсбук.

Двамата министри са коментирали качеството на водата в Черно море след разрушаването на стената на язовир „Каховка“ в Украйна вчера по време на онлайн среща .

Междувременно шест плажа в Румъния получиха екологичното отличие за качество „Син флаг“ (Blue Flag), съобщава министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния. Това са плажовете „Вега Винтидж“ при курорта Мамая, „Марина Реджиа“ и „Финикия“ при Нъводари, „Читадел“ и „Азур“ при Ефорие, както и „Финикия Блу Вю“ при курорта Олимп.

През май Син флаг получиха 21 плажа в България и едно яхтено пристанище.

Това са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Хижа Черноморец-Юг, Бяла-Юг, Обзор-Централен, Свети Влас-Изток, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи.

Програмата "Син флаг" е доброволна сертификационна процедура за плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE).

За да получи отличието „Син флаг“, един плаж трябва да отговаря на 33 критерии, които се отнасят до качеството на водата за къпане, управлението на околната среда, безопасността, предлаганите услуги и др. „Син флаг“ може да бъде получен за един сезон, като запазването му зависи от това дали има нови кандидатури.