Конният туризъм става все по-популярен в България

   


Все повече конни бази привличат туристи, дори от чужбина.

Какво предлага конният туризъм - дестинации, забележителности, терапия, емоции и спорт. Дори хотели и къщи за гости предлагат тази услуга за клиентите си. Според асоциацията на българските туроператори и туристически агенти - хоби гостите, които предпочитат специализирани турове са сред пътуващите, които плащат най-много за ваканцията си и по-специално за конния туризъм. Владимир Павлов, председател на Асоциация за конен туризъм разказа подробности по темата.

Той посочи, че ездата става популярна поради факта, че конните бази се увеличават, което е една устойчива през последните десетина години тенденция.

"От гледна точка на законовото определение за туризъм, всяка дейност, която не включва повече от един ден, тоест с пренощуване някъде, не се води точно туризъм. Така, че от по-обща гледна точка - да, конният туризъм става по-популярен, но от стриктна и законова гледна точка не знам дали може да се приеме точно така", коментира Павлов.

Той посочи, че за свободната конна езда в България всички територии, които не са оградени или насадени със земеделски култури са достъпни. Това, както и значително по-ниските цени в сравнение с европейските примамва много чуждестранни туристи. По думите му околностите на София са с най-много бази, а хубавото е, че те предлагат различен тип езда и обучение.

"Ездата от туристичерски тип е най-вече езда заради самата езда. Ездачът изпитва много голяма радост от съприкосновението с животното и от самата дейност. Ездата не е само спорт, не е само туризъм - то е доста повече като преживяване", изтъкна още Павлов.