Събития

Започна похода по пътя на мощите на свети Иван Рилски

   
Започна похода по пътя на мощите на свети Иван Рилски

Един от най-известните пилигримски маршрути е Ел Камино де Сантяго и представлява мрежа от пътища в няколко различни държави, с обща дължина около 1500 км, които водят до едно място - катедралата "Сантяго де Компостела" в едноименния испански град. Именно там се съхраняват мощите на свети Яков Зеведеев, един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос.

От 2019 година насам България има свой Свят път по следите на мощите на свети Иван Рилски, предава БНР. 

"Идеята е да вървим по пътя на последното от няколкото пренасяния на мощите на св. Иван Рилски, през 1469 година от Търново към Рилския манастир - разказва за Радио България един от главните организатори на прехода математикът и преподавател във Великотърновския университет д-р Паскал Пеперков. - Една процесия, която на практика е минала през половин България - от Търново стига до Никопол, тогавашен административен център за почти цяла Северна България, оттам към Средец и след това стига до Рилския манастир. Това събитие е разказано още тогава от дякон Владислав Граматик. Той описва 10 топонима, 10 места, през които е сигурно, че са минали мощите на светеца. И това, което ние правим е по тях да възстановим историческия маршрут. Ние не само възстановяваме пътя вървейки, но го правим и с молитва. Така ползваме осветения веднъж от мощите на светеца път, за да се приближим чрез молитвата към Бога. Молитвата е форма на разговор с Твореца и опит да измолим благоденствие за участниците в прехода и за целия ни народ и държава."

Както всяка година, така и тази поклонническият пешеходен поход по пътя на мощите на свети Иван Рилски започва на 1 юли от Велико Търново и ще завърши на 12 август в Рилската света обител. Тази вечер участниците ще проведат Всенощно бдение в старопрестолния български град. Сред тях ще бъдат и двамата основни организатора на духовния поход - университетските преподаватели Паскал Пиперков и Евгени Коев. Те са и учените, направили най-съществените проучвания около пренасянето на мощите на светеца - небесен покровител на България.

"Колегата Евгени Коев се занимава с този въпрос още от 1999 година. Той е сред инициаторите да се изгради параклис на св. Иван Рилски Чудотворец на връх Кръстец в Стара Планина - едно от местата, през които са минали мощите от Средец към Търново. Аз се включих към проучванията през 2014-2015 г. и през следващите няколко години заедно очертавахме точния маршрут на прехода."

Преди пет години, по повод 550 години от връщането на мощите на св. Иван Рилски в манастира, основан от него, вярата отново шества по тези земи в лицето на близо 2000 пилигрими. "Първият поход се радваше на наистина голям интерес. Близо 50 души изминаха за месец цялото разстояние", спомня си Пиперков. В следващите години на пандемия участниците са значително по-малко, но ентусиазмът в организаторите не стихва. "Тази година походът е малко по-дълъг, като идеята е с по-кратки дневни преходи да се издържи на цялостното натоварване. Ако в първите години имахме дни с 30 километрови преходи, то сега те ще са между 10 и 20 километра дневно, за да бъде достъпен. Тръгваме малка група от 20 души от Велико Търново и се надявам да има достатъчно хора по пътя, които да поддържат огъня на идеята и прехода да завърши успешно."

Маршрутът е разделен на пет етапа от по десетина дни. Първият е Велико Търново-Никопол (30.06.- 08.07.2023 г.), следва Никопол-Плевен-Луковит (9-15.07.2023 г.), Луковит-Враца (16-25.07.2023 г.), Враца-София (26.07.-02.08.2023 г.) и завършва с преход София-Рилски манастир (03.08-12.08.2023г. ).

Всеки желаещ може да се включи във всеки един от етапите за колкото време иска и има възможност, казва Паскал Пиперков. И приканва живеещите в различните населени места, през които ще минат, да се присъединят към Българския свят поход и участниците му, да повървят с тях. "Това пак е съпричастност - да извървим заедно част от пътя с молитва. А колективната молитва е много по-силна от личната", казва той. И ако се върнем към съпоставката с Камино де Сантяго Паскал Пиперков казва, че българският маршрут все още не е достатъчно ясен и обезопасен за самостоятелно преминаване и препоръчва това да бъде правено само в по-голяма група. В бъдеще се очаква Пътят да бъде маркиран и да бъдат изградени места за отсядане във всички населени места, през които минава.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати