Новини Транспорт

Осъществен е първият полет с космически туристи

   
Осъществен е първият полет с космически туристи

Американската компания за космически полети - "Върджин Галактик" успешно завърши първия си търговски полет. Тричленен екипаж от Италия се издигна на повече от 80 км. над пустинята в Ню Мексико на борда на ракета.

"Беше много по-добре отколкото очаквах. По време на обучението ви се разказва затова какви преживявания може да имате, но в крайна сметка, когато става въпрос за вашето тяло и вашите сетива, усещането е съвсем различно", споделя Уолтър.

На борда на космическия кораб се качи екипаж от трима представители на "Върджин Галактик". Заедно с тях летяха двама офицери от италианските военновъздушни сили и един аерокосмически инженер.

"За първи път имаме възможност да наблюдаваме мезосферата заедно с инженер, с изследовател който може да оперира с различни технологии директно от борда на космически кораб. За първи път имаме астронавт - изследовател. Това значи много за нас", обясни Панталеон.

Около 75 минути след като се отдели от Земята, "Юнити" се върна безопасно в началната си точка на пистата на космодрума "Америка".

"Беше невероятно. Ускорението, изкачването и след това изведнъж идва безтегловността. Бях се концентрирал, но имах възможност да погледна навън и гледката беше невероятна", разказа още Панталеон.

Полетът отбелязва дълго отлагани пробив за компанията. След близо 20 години на опити, най-накрая търговската услуга на "Върджин Галактик" е факт.