Новини Събития

Националният военноисторически музей отваря нова колекционна зала

   
Националният военноисторически музей отваря нова колекционна зала

Част от експонатите представят най-ранния период на управлението на първия български княз - Александър I, и са дарени на Музея след неговата смърт от съпругата му графиня Йохана фон Хартенау. Националният военноисторически музей отваря нова колекционна зала по повод 107-ата годишнина от създаването си. Събитието е на 5 юли, а до 9 юли ще може да бъде разгледана безплатно, съобщават от музея.

"В новото музейно пространство ще могат да се видят любопитни експонати от сбирката "Битови вещи и снаряжение". Те са свързани с офицерския бит от ХIХ и ХХ век и ежедневния и официалния живот на Двореца. Сред любопитните експонати са артефакти, нетипични за един военен музей, като сервизи за хранене от сребро и порцелан, жардениери, свещници и множество изящни предмети от бита, създадени от известни европейски фирми, някои от които съществуват и до днес", разказват от НВИМ.

Част от експонатите представят най-ранния период на управлението на първия български княз - Александър I, и са дарени на Музея след неговата смърт от съпругата му графиня Йохана фон Хартенау. Други са принадлежали на Софийското офицерско събрание, а трети са използвани от шефските полкове - 9-и пехотен пловдивски на Н. Ц. В. Клементина полк и 2-ри конен на Н. Ц. В. Мария Луиза полк, съобщават от музея.

Експозиционното пространство се допълва от оригинални графики на Владимир Димитров - Майстора, Борис Денев, Никола Танев, Петър Морозов от периода им на военни художници, както и от редки пощенски картички.