Новини Събития

Без куфари на колелца по улиците на Дубровник

   
Без куфари на колелца по улиците на Дубровник

Ако планирате да посетите хърватския курорт Дубровник това лято, трябва да имате предвид едно ново правило - куфарите на колелца вече са забранени в старата част на града.

Огромният наплив от посетители всяка година причинява главоболия на местните жители, раздразнени от тракането на куфарите по калдъръмените улици, пише електронното издание Lonely Planet.  

Нововъведените разпоредби гласят, че багажът трябва да се носи, а не да се влачи или търкаля по улиците. Засега чантите и куфарите на колела ще бъдат разрешени, но само ако се носят на ръка. Всеки, хванат да търкаля багажа си, е изправен пред глоба от 265 евро. 

Не е ясно как ще се прилагат разпоредбите спрямо лицата с физически увреждания, които не са в състояние да пренасят своя багаж. 

Инициативата е част от по-широк план за забрана на пренасянето на туристическите багажи из Дубровник, която се очаква да влезе в сила през ноември.

От есента посетителите ще трябва да оставят чантите и куфарите си на определено място извън стените на стария град, преди да им бъде разрешено да влязат в него. Те ще трябва да платят на куриер, който да достави багажа до мястото за настаняване с електрическо превозно средство.

Кметът на Дубровник Мато Франкович взе решение да забрани куфарите на колелца като част от новите мерки, насочени към намаляване на отрицателните ефекти от свръхтуризма.

Дубровник има население от 41 000 души, а през 2019 г., преди пандемията от COVID-19, посрещна 1.5 милиона туристи. Една от останалите нови мерки за намаляване на шума предвижда кафенетата и баровете с тераси, в които нивото на шум надвишава 55 децибела, да бъдат глобявани и принудително затваряни за срок от 7 дни.

Туристическият орган на Дубровник създаде нов видеоклип под надслов „Уважавайте града“, който ще бъде показван на круизни кораби, акостиращи в Дубровник и на полетите на хърватските авиолинии, пристигащи в страната.

Видеото дава съвети относно най-добрите практики за всеки, който посещава историческия град - да не се разхожда без горнище, да не кара колело или електрически скутер в историческия център и да не се катери или да уврежда паметниците.

В миналото ЮНЕСКО предупреди, че статутът на Дубровник като световно културно наследство е изложен на риск от неуважителните орди от туристи.

Още през 2017 г. градската управа положи усилия да направи историческия център по-устойчив, включително и като ограничи броя на туристическите автобуси и круизните кораби, акостиращи в пристанището. 

И все пак, на фона на бума на пътуванията след пандемията, Дубровник отбелязва скок на посетителите. 

„Най-важното е, че Дубровник престана да бъде град на прекомерния туризъм, въпреки че все още ни остава много работа“, коментира кметът Мато Франкович.