Новини

Матера: Тайнствени пещери, древна история и зашеметяващи гледки

   
Матера: Тайнствени пещери, древна история и зашеметяващи гледки

Удобно пъхнат в свода на ботуша на Италия, Матера можеше лесно да изтече в аналите на историята.

Общността е обитавана около 10 000 години, преди да се разпадне и градът да бъде изоставен напълно през 70-те години на миналия век.

Но чрез силата и решителността на местните жители - плюс няколко стратегически инвестиции, населеното място не само успява да оцелее, но и да процъфтява - през 2019 г. градът е обявен за Европейска столица на културата и се смята за едно от най-красивите места в цяла Италия.

„След като живях извън Матера в продължение на дванадесет години, след завръщането ми възприемането ми на града се промени напълно“, казва екскурзоводът Антонио Русо за Travel+Leisure.

„Разбрах, че живея в уникален град и бях очарован от хилядолетната му история, от изконната сила на камъните му, от архитектурната сложност и от истинската храна.

Това е изключително богато място за пътешественици с артистични и кулинарни усещания. В Матера можем да наблюдаваме как хората са успели през вековете да съжителстват с пейзажа, отдавайки се на природата, без да я изкривяват,“ допълва той.

Ако решите да се отправите към Матера, ето няколко ключови подробности, които ще ви помогнат изживеете тази очарователна дестинация най-пълноценно.

 

Основни забележителности и забавления

Екскурзия до парка Murgia Materana

Разгледайте пещери, исторически църкви и безкрайни пешеходни пътеки, водещи до спиращи дъха гледки с посещение на парк Murgia Materana. Стигането до него обаче изисква известна отдаденост.

Пътуващите трябва да тръгнат на пешеходен преход от Саси ди Матера, но изобилните гледки си струват потта, изразходвана по време на пътуването.

Направете обиколка с Антонио Русо

По време на своите двучасови частни сутрешни или вечерни обиколки Русо развежда пътешествениците из града и разказва история на кварталите и района.

„Ще ви покажем къщите в пещерите, църквите, изцяло вкопани в скалите, тръбопроводите и подземните цистерни“, обяснява Русо. Спирки на места с неолитни графити и средновековни и скрити стенописи са други акценти на маршрута.

Посещение на църквата Света Мария от Идрис

Матера е пълна с исторически църкви и изобилие от пещерни жилища. И все пак никоя не е толкова вълшебна, колкото църквата Света Мария от Идрис.

Тази малка света обител посреща посетители, обикновено идващи да се насладят на останките от нейните стенописи. Но не само гледките вътре са специални. Не забравяйте да се разходите из екстериора на църквата за фантастична гледка към града.

Съвременните произведения в Museo della Scultura Contemporanea Matera

Не всичко, което ще видите в Матера, е антично. Прекарайте малко време в Museo della Scultura Contemporanea Matera, помещаващ се в дворец от 17-и век, което прави колекцията му от модерни скулптури (изработени от 1800 г. нататък) още по-интригуваща.

 

Най-доброто време за посещение

Благодарение на привилегированото си местоположение в Южна Италия, Матера може да се похвали с меки зими, което го прави целогодишна дестинация.

Имайте предвид, че лятото може да е много топло, така че ако не понасяте жегата, посетете града през есента или пролетта (в идеалния случай края на април до началото на юни и края на септември до началото на ноември), когато температурите се движат между 15 и 20 градуса.

Има обаче една причина да пътувате до Матера в разгара на лятото и това е фестивалът Мадона Дела Бруна - събитие в чест на светеца покровител на града. Провежда се всяка година на 2 юли и включва паради, партита и много фойерверки.

Как да стигнете до Матера?

По въздух

Най-близкото летище до Матера е Bari Palese на около 90 км. От него има директна автобусна връзка.

С автобус

Най-лесният начин да стигнете до Матера е с автобус от всички големи градски райони в Италия, включително Рим и Флоренция.

С влак

Пътуващите могат да стигнат до Матера и с влак, но това обикновено е много дълго пътуване. Например, ако го вземете от Рим до гара Matera Centrale, придвижването отнема повече от седем часа в едната посока.

 

Опознаване на града

Пеша

Придвижването из Матера определено изисква удобни обувки. Тесните улици на града не са построени с мисълта за бъдещи автомобили.

Такси

В Матера има таксита, но те може да не успеят да преминат през по-малки улици, което означава, че вероятно все пак ще трябва да повървите до крайната си дестинация.