Анализи Новини

България е на 30-то място сред най-безопасните държави в света за 2023 г.

   
България е на 30-то място сред най-безопасните държави в света за 2023 г.

Глобалният индекс на мира за 2023 г., разкрива страните с най-малко престъпления, насилие и корупция.

Когато пътувате, има много малко неща, които са толкова важни, колкото да се чувствате в безопасност. Независимо дали пътувате самостоятелно, или като член на маргинализирана общност, не искате да се притеснявате за благосъстоянието си - ако ви се наложи да се тревожите за подобни неща, това може да бъде не просто травмиращо.

Глобалният индекс на мира класифицира обстановката в 163 държави по света въз основа на 23 качествени и количествени показателя, като съставя списък от най-мирната до най-размирната държава. Според индекса светът е станал по-малко мирен за девета поредна година.

Сред показателите, взети предвид в Глобалния индекс на мира, са смъртните случаи в резултат на вътрешни и външни конфликти, броят на убийствата, степента на милитаризация, износът на оръжия, тероризмът, политическата нестабилност и броят на затворниците.

Оценяват се и икономическите разходи, свързани с въоръжените конфликти. Миналата година тези разходи достигнаха 17,5 трилиона щатски долара, което съответства на 13 % от световния брутен продукт.

Коя държава излиза начело в тазгодишната класация? Това е Исландия. Онези, които са следили Глобалния индекс на мира през годините, няма да бъдат особено изненадани: Исландия е начело на класацията всяка година от 2008 г. насам. Благодарение на ниските нива на престъпност, както и на ниските военни разходи и ниските нива на международни конфликти, Исландия отново е най-безопасната страна в света.

На второ място в списъка е Дания, отчасти поради ниските нива на корупция в правителството, а на трето - Ирландия, която се е изкачила с пет места в сравнение с проучването през 2022 г. Австралия е на 22-ро място, България заема 30 -то място, Обединеното кралство - на 37-мо, а САЩ - на 131-во.

Ето кои са десетте най-безопасни държави в света в момента според Глобалния индекс на мира.

Исландия

Дания

Ирландия

Нова Зеландия

Австрия

Сингапур

Португалия

Словения

Япония

Швейцария

Можете да прочетете повече и да разгледате интерактивната карта на GPI на официалния уебсайт .