Събития

Гръцки остров - най-популярната европейска дестинация в света

   
Гръцки остров - най-популярната европейска дестинация в света

Специално изготвена карта на света разкрива най-популярните в световен мащаб европейски ваканционни дестинации.

Класацията оглавява гръцкият остров Санторини, следван от испанските Ибиса и Тенерифе. Картата е генерирана с помощта на данни от Google търсения за последните 12 месеца в 185 страни, съобщава Daily Mail.

Санторини оглавява списъка, генериран от CV Villas, благодарение на това, че е най-популярното европейско място за почивка в 47 страни по света, включително САЩ, Финландия, Колумбия, Боливия, Индия, Австралия и Нова Зеландия.

Ибиса печели второ място като любима ваканционна дестинация на жителите на 29 страни, включително Бразилия, Аржентина, Чили, Кения, Мексико, Ямайка и Португалия.

Заелият третата позиция Тенерифе пък е топ дестинация за зимна ваканция със средна температура през по-студените месеци на континента от 20 градуса.

Испанският остров е номер едно европейска дестинация за бягство за 12 европейски държави, включително Испания, Обединеното кралство, Германия и Белгия.

Челната петица допълват италианският остров Сицилия и Корфу в Гърция, като страната има още представители в топ 10 - Кос, Миконос и Крит също попадат сред най-търсените места за почивка в Европа.

В САЩ Сицилия е най-популярната европейска дестинация - в 29 щата, Санторини е на първо място в 16, а Тоскана е на първо място в четири. В Африка Санторини е номер 1 в 15 страни, а Ибиса в осем.

На Балканите

Европейският фаворит за почивка на българите, изненадващо, не е гръцки представител, а Анталия в Турция, която е любимец и на самите турци. Гърците и северномакедонците предпочитат Крит, а румънците, хърватците и молдовците - Тенерифе.

Сърбите пък са фенове на Хвар, а жителите на Черна гора - на Санторини.

Най-популярните европейски дестинации в световен мащаб: 

1. Санторини, Гърция - 47 страни

2. Ибиса, Испания - 29 

3. Тенерифе, Испания - 18 

4. Сицилия, Италия - 7 

5. Корфу, Гърция - 4 

6 = Кос, Гърция - 3 

6 = Анталия, Турция - 3 

7 = Сардиния, Италия - 2 

7 = Миконос, Гърция - 2 

7 = Крит, Гърция - 2 

7 = Майорка, Испания - 2 

7 = Хвар, Хърватия - 2 

7 = Тоскана, Италия - 2 

8 = Закинтос, Гърция - 1 

8 = Лансароте, Испания - 1 

8 = Бодрум, Турция - 1

8 = Алгарве, Португалия - 1