Новини Събития

Дунав Ултра представи нова дестинация - Персина на велосипед

   
Дунав Ултра представи нова дестинация - Персина на велосипед

През последния юнски уикенд веломаршрут N1 в страната Дунав Ултра проведе първото си събитие от серията т.нар. регионални дестинации. Проявата такава се състоя в градовете Белене и Никопол по повод 10-годишнината от маршрута и представи преживяване от нов тип - комбинация от спортно-туристическо събитие в комбинация с приключенски програми.

За целта беше разработено специално 55-километрово велосипедно трасе в Природен парк “Персина” - единствено по рода си по поречието на Дунав в България.

Над 80 колоездачи от България, Румъния и околните градове взеха участие в обиколката, като две трети се пуснаха по трасето без претенции за състезание, а по-скоро от интерес и любопитство към този непознат за широката аудитория регион.

От своя страна състезателите излъчиха най-бързи в отделни възрастови категории като с време от 2:10:10 мин. Цветослав Ангелов стана най-бързият колоездач в първото издание на обиколката.

Наградите за най-бързите в категориите връчиха кмета на Община Белене Милен Дулев и Борис Бегъмов, създател на Дунав Ултра. Ангелов взе титлата Master of the Park, категорията е за велосипедисти над 36 г. King of the Park стана Адриан Илиев, възрастова група от 26 до 36 г., който завърши 4-ти в генералното класиране с време 2:52,48 мин. А най-бързата дама, взела приза Queen of the Park, бе научния работник Иваничка Максимова, с време 3:29,57 ч.

Поощрителна награда за новак – Rookie of the Park отиде при 15-годишния Иван Селенски, който завърши втори заедно със своя баща в категория хоби, в която няма времеизмерване. 

Седмица преди началото на прехода, река Дунав заля една от най-интересната част на маршрута в близост до гр. Никопол, в резултат на което организаторите направиха промени, но буквално дни преди старта водата се отдръпна и трасето премина по първоначален план.

„Чувствам се прекрасно. Трасето бе много интересно, имаше тежка конкуренция, натискахме се през цялото време. Преминахме през кал, комари, изкачвания, спускания, тръни, беше изключително забавно. Маршрутът бе перфектно маркиран, около Никопол бе най-тежката част. Срещнах поне 20 заека, имаше и малки птици като бухалчета, видях и черен щъркел“, коментира на финала Цветослав Ангелов, който е преминал и по маршрута Дунав Ултра през пролетта с клуб Бяла звезда от Русе.

Събитието имаше наситена програма с активности, включително разходки с рибарски лодки, обиколка с каяци и посещение на о. Персин с Мемориал 2-ри обект.

Голяма част от участниците посрещнаха и изгрева на 1-ви юли на брега на река Дунав със специално приготвена ВИП закуска, плодове и малиниада.

Събитието Персина на велосипед представи преживяване от нов тип, като излиза от класическите състезания и залага на по-детайлно опознаване на региона на провеждане и с кауза - грижа към природата и околната среда.

Проявата беше част от поредицата инициативи по повод 10-годишнината на маршрута Дунав Ултра. То се осъществява с подкрепата на Община Белене, Община Никопол и Фондация Америка за България.

Традиционният преход - масово изминаване на маршрута Дунав Ултра тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на от 2 до 7 дни колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак.

Повече за Приключение Дунав Ултра: https://dunavultra.com/adventure-box/

Повече за Събитие Дунав Ултра: https://dunavultra.com/dunav-ultra-10-years-after-2023-bg/

Официален сайт Дунав Ултра: https://dunavultra.com

Официален сайт на локалното приключение Персина на велосипед: https://dunavultra.com/persina-by-bike