Новини Събития

Ризе - скритата планинска страна на Турция

   
Ризе - скритата планинска страна на Турция

Провинция Ризе, на брега на Черно море близо до североизточната граница на Турция с Грузия, все още е до голяма степен непозната за международните туристи. И все пак именно тук някои от най-недокоснатите алпийски терени в страната продължават да очароват любителите на природата, които поемат по по-малко популярния път.

Далеч от самия Ризе – крайбрежния град, дал името си на провинцията – долините и платата на района, заобиколени от планински хребети с голяма надморска височина, са останали до голяма степен селски.

С високи нива на валежи, планинските села на Ризе (яйла) се превръщат в идеалното бягство от високите летни температури, пише CNN Travel.

Чамлихемшин е най-привлекателната част на провинция Ризе. Селски район около град Чамлихемшин, това е място, на което природата е останала почти недокосната.

Къщи за гости, кафенета, управлявани от млади хора, напуснали града, за да водят по-прост живот, и художници, намиращи вдъхновение в непокътнатото спокойствие, са сърцето на този район.

От брега на Черно море пътят до Чамлихемшин пресича планинска долина с искряща зеленина, по протежение на река Фъртина, която се спуска чак от планините Какар.

Времето сякаш е спряло на това място с пасища, долини и високопланински села. Горското стопанство, пчеларството и животновъдството все още са основните източници на доходи тук. Ето какво да правите около Чамлихемшин:

Традиционни къщи за гости

Много от традиционните жилища в района, характеризиращи се с фасади с дървена рамка, днес служат като семейни къщи за гости, от които пътешествениците могат да изследват местната култура.

Поради липсата на заведения за хранене, те осигуряват на гостите си домашно приготвени ястия – най-вече богата турска закуска, включваща местното ястие михлама (смес от топено сирене и царевично брашно, която се сервира горещо с хляб).

Живот нависоко

Горе в планините, на около час южно от центъра на град Чамлихемшин, яйлата (алпийските села) на Ризе крият същността на местния живот и престоят тук е по-скоро като посещение на семейство в планинската им хижа.

Пътищата често изискват придвижване с високопроходимо превозно средство, а простите квартири обикновено са стари къщи с панорамни гледки.

Да останеш в яйлата за няколко дни, за да се разхождаш из зелените пасища и гори, да откриваш диви цветя и да вдишваш девствения въздух - това е най-ценната част от изживяването в Ризе.

Планински замък

Една от най-зашеметяващите забележителности на Ризе е замъкът Зилкале. Той се появява внезапно в средата на долината, а на заден план се издигат заснежените върхове на Какар.

Смята се, че средновековният замък е построен между 14 и 15 век, а някои историци предполагат, че първоначално е бил арменски параклис, изграден от императора на Трапезунд, а след това превърнат в замък от османците през 19 век.

Така или иначе, вътрешният замък - достъпен по каменна пътека, предлага отлична гледка към долината.

Където старото среща новото

На около 8 км южно от центъра на Чамлихемшин, село Шенюва се е превърнало в своеобразно убежище за бившите жители на града, върнали се към корените си и простия живот.

Въпреки че дейностите в района са ограничени, престоят сред природата създава усещане за пълноценност. От края на май до средата на октомври е високият туристически сезон. За да се докоснете до местната култура и кухня, отседнете в една от къщите за гости.

Можете да наемете местен водач, който да ви покаже най-добрите маршрути за преходи, тъй като онлайн картите не са много полезни, а времето е много непредвидимо.

Художниците от Ризе

No More Lies - един от най-уважаваните улични артисти в Истанбул, е родом от Ризе, като прекарва всяко лято от детството си в планината.

„Мирът и спокойствието са същността на това място“, казва той, допълвайки: „имах няколко приятели от Истанбул, които ми дойдоха на гости и не напускаха къщата с дни, защото гледката и тишината бяха достатъчни за тях.”

От бюрото в дома си в планината художникът има поглед към вечнозелената долина, често обвита в утринна мъгла.

След като живее в градове, като Барселона и Истанбул, водейки номадски живот в преследване на растения, ботаническият художник Ишик Гюнер решава да се засели в Ризе през 2015 г., като днес обитава хижа на върха на планина в долината Фъртина.

В района е заобиколена от цветя, което е от съществено значение за професията й и неизбежно я вдъхновява.

Гюнер смята, че посетителите често пристигат без много познания за местната култура или природа и трябва да се научат как да пътуват през недокоснати и диви пейзажи, как да уважават флората и фауната.