Новини Събития

Цял град и гробници от бронзовата епоха са открити в Китай

   
Цял град и гробници от бронзовата епоха са открити в Китай

Той един от най-големите обекти, датиращи от ранната китайска династия Шан, откривани някога.

Преди новото откритие в огромния археологически обект Джайгоу, на около 110 км южно от съвременния град Юлин в провинция Шанси, археолозите са намирали стотици удивителни артефакти - включително бронзови съдове за пиене, рисувана керамика, орнаменти, инкрустирани с тюркоаз и издълбани парчета нефрит, пише списание National Geographic, цитирайки Live Science.

Реликвите, датиращи отпреди повече от 3000 години, са изработени по време на династията Шан, която управлява Северен Китай от около 1600 г. пр.н.е. до 1046 пр.н.е.

Експерти казват, че местните хора откриват древни артефакти в нивите си от 40-те години на миналия век, но произходът на предметите не е бил установен. Откриването на цялото селище от бронзовата епоха в Джайгоу, разположено на 11 хълма и обхващащо над 3 квадратни километра, обяснява историята на предметите, казват археолозите след новото откритие.

Снимка: Shaanxi Academy of Archaeology

"Всички основни елементи на централно селище са открити на мястото", казва Сю Лиангао, изследовател от Китайския институт по археология пред  вестник China Daily. "В миналото открихме някои гробници и мащабни структури в тази област, но този път е разкрито цяло селище."

Шанси, заедно със съседните Хенан и Шанши, съставляват така наречената "Люлка" на древната китайска цивилизация в басейна на Жълтата река - и династията Шан е най-ранната, за която има археологически доказателства, въпреки твърденията, че династията Ся я предшества (между 2070 г. пр.н.е. и 1600 пр.н.е.).

Общо 13 древни китайски династии имали свои столици в Шанси в продължение на повече от 1000 години, което обяснява защо съвременната провинция е източник на много големи археологически находки.

Разкопките в археологическия обект Джайгоу започват през юни 2022 г., като древният град вече е признат за най-големия в региона, с някои от най-богатите гробници, открити досега.

Снимка: Shaanxi Academy of Archaeology

Археолозите са открили девет аристократични гробници в Джайгоу, от които седем са правоъгълни гробници с проходи (коридори), което показва, че са принадлежали на местни първенци, казва Сун Джануей (Sun Zhanwei), изследовател в Академията по археология на Шанси, пред China Daily.

"Проходите от гробниците символизират висок социален статус", казва той. "В тази йерархия тези без висок статус не биха могли да имат проход в гробница."

Центърът на града от бронзовата епоха е направен с трамбована пръст - строителна техника, при която влажна почва се уплътнява в калъп или форма. Открити са и сгради с различни функции, включително занаятчийски работилници и пещи за керамика.

Според китайския държавен телевизионен канал CGTN, археолозите в Джайгоу са открили и няколко бронзови фрагмента от конски колесници и останки от коне, което ще бъде "решаващо доказателство за изследване на появата на колесниците в Китай и развитието на обичаите за погребване на колесници."

Снимка: Shaanxi Academy of Archaeology

Археолозите вече са открили повече от 200 предмета от гробници на мястото, включително лакови изделия, подобни на тези, открити в други обекти от династията Шан.

Експертите казват, че руините в Джайгоу може някога да са били столица на отделна държава, която била завладяна от Шан, които били базирани в град Инсу в Хенан, и след това им е плащала данък.

Снимка: Shaanxi Academy of Archaeology