Анализи Новини

Полските туристи преоткриват българското Черноморие

   
Полските туристи преоткриват българското Черноморие

Очакваният ръст на полски туристи това лято у нас започна да се оправдава, твърдят екскурзоводи от Приморско. Българо-полското семейство Луцина и Илиян Василеви от години са в бранша и твърдят, че капацитетът на хотела, с който работят вече е запълнен на сто процента, до края на лятото. По думите им, въвеждането на еврото в Хърватия и мащабна рекламна кампания по медиите в Полша насърчили туристите да изберат българското море.

"Имаме такива познати, които са ходили всяка година в хърватско да почиват и казаха, че тази година цените са така нарастнали, че не са в състояние да си позволят, така, че цената е първият фактор. Второ, в полските медии от няколко месеца имаше много добра за България реклама и се очакваше, че тази година ще има рекорден брой туристи именно от Полша", споделя Илиян Василев. 

Туристите от полската група на Илиян и Луцина са от различни градове на Полша, но обединени от католическата религия. Това са главно семейства с деца, които от години се събират и организират ваканции, свързани и с богослужения. Тази година са за първи път в България, но са категорични, че догодина ще са отново тук. 

"Винаги съм мечтала да дойда в България. От хора, които са идвали тук знам, че е много красиво и хубаво, но винаги съм се опасявала от пътя, че е далеч. От скоро обаче може много лесно да се купи билет да се лети евтино със самолет и затова става безпроблемно", споделят туристите. 

Луцина и Илиян Василеви организират за своите туристи и най-различни атракции с корабче или пътувания до историческите места по Южното Черноморие. Имат намерение да разширят обхвата и с поклоннически пътувания по местата, където има католически средища, като Пловдив и Раковски. Смятат да включат в програмата си и Малко Търново, където също има католически храм. В него се пазят  много спомени и реликви, свързани с папа Свети Йоан Павел II.