Новини Събития

Академия Пендара кани фирми на безплатен обучителен тур за селски туризъм в Гърция

   
Академия Пендара кани фирми на безплатен обучителен тур за селски туризъм в Гърция
Селският туризъм става все по-популярен
  Пендара

Все повече българи искат да гостуват на ферми на село, за да се запознаят със стопанствата им и да напазаруват от продукцията им. Наред с продоволствените ползи обаче, тази тенденция умножава възможностите за зедемелците да развиват успешен иновативен бизнес в туризма и да възобновяват по устойчив начин местното културно наследство. В Италия например, годишните приходи от селски туризъм са 1.5 млрд. евро, в САЩ – 1 млрд. долара, а във Франция – 7.3 млн. евро.

В тази връзка Академия „Пендара“ организира конкурс за провеждане на безплатен обучителен тур до ферми в Гърция, съобщиха за TravelNews от Фондация „Америка за България“, която осигурява финансиране по проекта „Пендара на село“. Целта е да бъде разгърнат потенциалът на микро и малкия бизнес на село в посока преживявания, комбиниращи храна, вино, култура, история и природа. Партньор е също компанията за подаръчни ваучери Gift Come True, която ще осигури менторство и пазарна реализация на успешните участници в обучението.

Крайният срок за кандидатстване е 31 юли 2023 г. Провеждането на обучителния гастрономически тур ще бъде в периода 20 – 24 октомври 2023 г. Ако посрещането на гости е вашата страст и вече имате конкретна идея за нов или подобрен туристически продукт, който искате да предложите, участвайте в конкурса за обучителния гастрономически тур до красивия полуостров Пелион в регион Тесалия, Гърция. Нека се вдъхновим от опита на нашите съседи в Гърция, с които споделяме сходна гастрономия, климатични условия и култура.

Лектори ще бъдат Николаос Саракос, ръководител на службата по контрол на качеството, инспекциите и развитието на туризма за регион Тесалия към Министерство на туризма в Гърция и Гергана Кабаиванова, експерт по селски туризъм и местни храни, основател на „Пендара“.

Кой може да кандидатства?

Поканата е отворена към кандидати от цялата страна с желание да предложат запомнящи се преживявания за селски туризъм в България. Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани в страната, включително регистрирани земеделски производители, микро- и малки бизнеси, предлагащи селскостопански и туристически продукти, къщи за гости и малки семейни хотели.

Какви проектни идеи се търсят?

С обучителната програма ще бъде подкрепено развитието на бизнес идеи, стъпващи на креативни преживявания, като например: кулинарни уроци и работилници, дегустации, фермерски вечери, увлекателни фермерски обиколки, гастрономически фестивали, местни пазари и др.

Кандидатите трябва да имат действащ бизнес в областта на селския туризъм: къща за гости с ферма или ферма, отворена за туристи, предлагащи изхранване с местни / занаятчийски продукти и храни. Те е добре да имат конкретна визия за бъдещето на бизнеса си. Ангажирани са с развитието на местната общност и са мотивирани да работят в партньорство с други бизнес оператори или местни представители. Бизнесът им да е представен добре в социалните мрежи: Фейсбук / Инстаграм / други платформи, както и да са активни в споделянето на знания и умения.

Какво осигурява обучителната програма?

Обмяна на опит с успешно развиващи се бизнеси в селския туризъм на Гърция. Менторство и разработване на пазарно представяне в онлайн платформите Pendara.bg за селски туризъм и Giftcometrue.com за преживявания. Пълен туристически пакет на 6-дневното гастрономическо пътешестие: транспорт, нощувки, изхранване, гид, преводач, туристическа застраховка. Разходи, които се поемат от участниците и не се покриват от „Пендара“: консумация на алкохол, лични покупки и допълнителна консумация, допълнителни туристически услуги извън планираната програма. Цена за участие на неодобрени кандидати – 2 000 лв. на човек.

Как ще бъдат избрани одобрените участници?

Одобрените участници ще бъдат избрани от Фондация „Локалфууд.бг“ / Пендара и Фондация „Америка за България“ в съответствие с критериите, посочени в раздел „Успешните кандидати“. Предвижда се двустепенна оценка, като кандидатите, преминаващи на втори етап, ще бъдат поканени на видео интервю.

Повече информация може да откриете тук

Мирослав ИвановАнкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати