Новини Събития

Тютюневата джамия в Дрезден привлича туристи

   
Тютюневата джамия в Дрезден привлича туристи

Тютюневата джамия“ в Дрезден, Германия, разположена до главната железопътна линия на града, е очарователна структура.

Впечатляващата сграда с висок 18 метра остъклен купол и минарета се откроява от иначе бароковата архитектура в историческия стар град на Дрезден.

Но въпреки външния си вид и името, сградата не е джамия - това е бивша цигарена фабрика, разказва Amusing Planet.

Сградата е построена между 1907 и 1909 г. от еврейския предприемач Хуго Зитц, който основава фабриката за тютюн и цигари Yenidze в края на 19 век.

Фирмата е кръстена на името на османски град в Западна Тракия, откъдето се внася тютюнът. Този град в момента се нарича Генисеа и се намира в съвременна Гърция.

Първоначално Зитц среща трудности с получаването на разрешение за строеж на фабриката поради архитектурните ограничения в центъра на Дрезден по това време. През 1907 г. той наема архитект Мартин Хамицш, който да му помогне да заобиколи правилата.

Хамицш проектира фабриката да наподобява мамелюкските гробници в некропола на Кайро, използвайки червени и сиви гранитни блокове, за да пресъздаде ивиците на аблак зидарията, често използвана в традиционната ислямска архитектура.

Получената структура изглежда като джамия с високи минарета, които всъщност са комини.

Забележителният дизайн на Yenidze е в ярък контраст с емблематичната барокова архитектура на Дрезден, което първоначално води до значително неодобрение.

Мартин Хамицш дори е изключен от камарата на архитектите заради проекта. Но когато Зитц заплашва да изтегли бизнеса си от града, властите отстъпват.

Сградата е завършена две години по-късно, а марките цигари, което се произвеждат в нея - Salem Aleikum и "Salem Gold, бързо стават популярни сред пушачите в цяла Германия.

Yenidze обаче не съществува дълго. Само 15 години след откриването на фабриката, бизнесът е продаден на Reemtsma Group. Тя работи до 1953 г., след което сградата е изоставена. По време на Втората световна война се разминава на косъм от унищожение.

През 90-те години сградата е реновирана и отворена отново като офис през 1996 г. В остъкления купол има ресторант, осигуряващ 360-градусова гледка към града.