Новини Транспорт

Къде и колко струва паркирането в Созопол?

   
Къде и колко струва паркирането в Созопол?

В Созопол общинските паркинги работят в платен режим от 1 юни до 30 септември. Почасовото платено паркиране в тях се осъществява в следните паркинги: Вихрен, Боруна, Рибарски кей, Юг, Света Марина. Цените за почасово паркиране варират спрямо зоната, в която се намира паркингът. Ето кои са зоните:


Първа зона – територия на Стар град
Пропускът в Стария град се извършва посредством бариера, като предстой е до 30 минути е безплатен, а при по-продължителен престой стойността е:

1 час- 4 лв.
1 денонощие – 24 лв.

Втора зона – паркинги Юг и Рибарски кей

1 час - 3 лв.
1 денонощие - 15 лв.

Трета зона – паркинги Света Марина, Боруна и Вихрен

1 час - 2 лв.
1 денонощие - 12 лв.


Ето и как става плащането:
При влизане на територията на стария град и на паркингите водачът изтегля билет, на който има визуализиран QR код, дата и час. При напускане е необходимо QR кодът да се сканира на поставеното на територията на паркинга разплащателно устройство, за да може да бъде извършено разплащането - чрез монети, банкноти и дебитни/кредитни карти.

Разплащането се извършва само посредством разплащателни устройства. От тази година са монтирани и светлинни информационни табели, указващи дължимата сума при излизане от паркинга.

При нужда от съдействие от страна на общината, може да позвъните на тел.: 0897 013 179.

Позволеният максимален престой в „синя зона" на автомобилите е 4 часа. Обозначени са и инвалидни места, на които също максималният престой ще бъде 4 часа.

Цената за 1 час паркиране в зоната е 2 лв., а заплащането се извършва предварително за необходимия часови диапазон посредством паркинг автомати (паркомати) в брой, с дебитна/кредитна карта или онлайн чрез мобилно приложение (след сканиране чрез мобилен телефон на QR код, разположен на паркинг автоматите, ще бъдете автоматично препратени към приложението).

На паркоматите има монтирани двупосочни разговорни устройства за пряка връзка с кол центъра, които може да използвате при необходимост от оказване на помощ при разплащане.

Работното време на "синята зона" е всеки ден от 09:00 до 21:00 ч.

Къде да си потърсим колата, ако бъде вдигната от "паяк"?

На територията на гр. Созопол действа и репатриращ автомобил тип „паяк", който извършва принудително преместване на неправилно паркиралите автомобили с българска и чуждестранна регистрация.

Преместените пътни превозни средства се предават на отговорно пазене на паркинг „Юг", който се намира до Стадион „Арена Созопол".

Освобождаването на преместените ППС се извършва след заплащане от страна на нарушител.

Колко ще трябва да платим, за да освободим колата си от наказателния паркинг?
- за вдигнато, транспортирано и свалено на охраняем паркинг пътно превозно средство (ППС) - 80,00 лв.
- за ППС, спрямо което са започнати подготвителни действия за вдигане, но собственикът или пълномощникът се е явил на мястото на нарушението – 40,00 лева.
- за престой в наказателен паркинг се заплаща такса от 3,00 лева на час.