Новини Събития

България трябва да си върне руския лагер в Камчия, смята Ивайло Мирчев

   
България трябва да си върне руския лагер в Камчия, смята Ивайло Мирчев

След като България постигна успех в зависимостта от Русия в ядрената енергетика с продажбата на нежнужните реактори, следващата цел е да си отвоюва руския лагер в Камчия. Тази позиция застъпи депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в интервю за БНР.

Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. За да улесни реализирането на руските инвестиции, тогава Министерският съвет отпусна 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км магистрален водопровод. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов.

На територията на комплекса са разположени: хотелски комплекс "Лонгоз", вилно селище "Пирин", детските лагери "Радуга" и "Черноморски", спортен комплекс "Камчия", медицински център "Здравец", учебно-възпитателен център "Юрий Гагарин", в който се помещават частно средно училище "Юрий Гагарин" и авиокосмически център с планетариум, уникален за България амфитеатър с 2000 места, панорамен ресторант "Река, море, океан".