Анализи

Албания – скритото туристическо бижу на Балканите

   
Албания – скритото туристическо бижу на Балканите

Албанските власти очакват до 10 милиона туристи тази година, тъй като все повече хора избират зашеметяващите плажове и ниските цени, които предлага страната.

Мисля, че тази година бихме могли да достигнем дори 200% увеличение в броя на туристите в сравнение с предишната година“, казва ръководителят на Асоциацията на туроператорите в Саранда, Арбен Ципа, пред Euronews.

Флора Джамани Баба, главен изпълнителен директор на Travel Magazine Balkans, също казва, че се забелязва трайно увеличение на интереса на туристите към Албания.

„Има прогресивно нарастване, с около 20 – 30 на сто, всяка година. Така че броят на туристите е с 30 на сто всяка година повече и несъмнено и тази година ще бъде повече“, казва тя

Защо Албания става толкова популярна?

Туристите са привлечени от естествената красота на Албания, достъпните цени и гостоприемния характер на албанците. Средната цена на хотелските услуги, с пълен пансион за ден престой, варира от 30 до 300 евро и поради тези причини туристите, които посещават Албания, казват, че е ще се върнат отново.

„Храната е добра, слънцето грее силно, морето е красиво. Всичко е наред, а за нас е много евтино, няма и много туристи“, споделя холандски посетител.

Германските туристи също остават очаровани не само от красотата на Албания, но и от отношението и услугата, която получават, и ги определят като водещи за това да се върнат отново.

Ще се връщам сто пъти“, отговаря германски турист на въпрос: „Бихте ли се върнали отново?“

През 2022 г. Албания е била посетена от 7.5 млн. туристи, но според статистическия институт на страната само за периода от януари до април тази година е посрещнала 3.54 млн. туристи, което е увеличение от 35%. Прогнозите на ресорното министерство за 2023 г. са да посрещне 10 млн. туристи.