Новини Събития

Германия е 2-рата най-предпочитана туристическа дестинация в Европа

   
Германия е 2-рата най-предпочитана туристическа дестинация в Европа

Германия e втората предпочитана туристическа дестинация за европейците с 46,5 милиона пътувания през 2022 година. Това е ръст от 102% в сравнение с предходната година. Страната се подрежда след Испания в предпочитанията на европейците, като изпреварва Франция. Тези данни изнесе в София Кристиян Салай, регионален мениджър "Балкански държави" на Туристически Борд на Германия.

Що се отнася до посещенията на българските туристи в страната, то те са вече са надминали нивата от преди пандемията.

Профил на българския пътешественик

През 2022 регистрираните нощувки на български туристи в Германия са почти половин милион (482 хил.), като в бройката не са включени пътувания за работа и посещение при роднини. Те са повече от предпандемичната 2019. За първите три месеца на 2023 нощувките на българите достигат 142 хил., което е ръст от 34.7% на годишна база.

Средно престоят на българите в Германия е почти 12 дни, а осреднените разходи на посещение възлизат на 732 евро, показват още данните на Туристическия борд на Германия.

Наличието на повече директни полети до Германия има голям принос за повишението на поосещенията на българи в страната. Повече от половината (56%) от пътуванията са реализирани със самолет, една трета с кола и едва 6% с автобус.

С какво Германия привлича туристите?

Германия продължава да се позиционира като устойчива туристическа дестинация. За устойчив отдих страната предлага да посетите и разгледате местностите, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Централният елемент в кампанията „51 обекта, обявени от ЮНЕСКО за световно наследство; Германия – среща на история и модерност“ са осем тематични маршрута, които комбинират устойчив туризъм с посещения на обекти от световното наследство. 

Страната заема първо място като културна дестинация за европейците - 26% от общия брой пътувания до Германия са били вдъхновени от културата.