Новини Събития

Шведският град Малмьо ще е домакин на Евровизия 2024

   
Шведският град Малмьо ще е домакин на Евровизия 2024

Шведският град Малмьо ще бъде домакин на песенния конкурс "Евровизия" през 2024 г., съобщиха световните осведомителни агенции.

Надпреварата ще се проведе в Малмьо Арена, където се състоя изданието на песенния конкурс и през 2012 г., казаха организаторите от Швеция. Финалът на 68-ото издание на "Евровизия" е на 11 май 2024 г., а полуфиналите са на 7 май и на 9 май 2024 г.

Третият по големина град в Швеция, който бе домакин на песенния конкурс през 1992 г. и 2021 г., е избран от организаторите и за 68-ото издание в "сериозна конкуренция", след преглед на концертни зали, възможности за настаняване, инфраструктура и други фактори.
Малмьо бе избран, защото покри всички критерии, каза изпълнителният продуцент Еба Аделсон по шведската обществена телевизия SVT.

През май тази година Швеция спечели тазгодишното издание в Ливърпул, Англия с баладата "Tattoo" на певицата Лорийн, която спечели "Евровизия" и през 2012 г. Великобритания пое домакинството от името на победителя от предишната година Украйна.

Лорийн бе втората изпълнителка, печелила "Евровизия" два пъти след Джони Логан от Република Ирландия.