Новини Събития

Заради размириците Франция забрани продажбата на фойерверки за националния празник

   
Заради размириците Франция забрани продажбата на фойерверки за националния празник

Френските власти забраниха продажбата и използването на фойерверки на националния празник на страната на 14 юли след размириците и насилието в множество градове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В последните няколко години фойерверките, които обикновено се продават свободно, се използват от участници в размирици за атаки срещу силите на реда или сгради. Те бяха ползвани масово и през шестте нощи на протести, прераснали в насилие и вандализъм, които разтърсиха страната след смъртта на 17-годишен младеж, застрелян от полицай, след като бил спрян с колата си за проверка в парижкото предградие Нантер.

Поради опасенията от разгаряне на ново напрежение в Деня на Бастилията правителството забрани с указ, публикуван днес във френския Държавен вестник, продажбата на фойерверки през уикенда на 14 и 15 юли.

"За да се предотврати опасността от тежки нарушения на обществения ред по време на празненствата за 14 юли, до 15 юли включително се забранява продажбата, пренасянето, транспортирането и използването на пиротехнически средства и фойерверки за развлечение на територията на цялата страна", се посочва в указа.

Тази забрана не се отнася за специалисти пиротехници с разрешително или за местните власти, които организират фойерверки за празниците, се допълва в него.

Министър-председателката на Франция Елизабет Борн обяви, че за празника ще има масирано присъствие на силите на реда.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати