Новини Транспорт

Жена стана стюардеса на 53 г. и на 73 г. продължава да лети

   
Жена стана стюардеса на 53 г. и на 73 г. продължава да лети

Клишето за начина, по който се очаква да изглеждат стюардесите, е отдавна в историята. Външен вид, пол, възраст - всичко се променя, и това отдавна не е професия за манекенки.

Повечето европейски и американски авиолинии нямат и изисквания за максималната възраст на стюардесите си - за постъпване на работа, а при някои - и за пенсиониране.

Затова не се учудвайте, че наскоро една от най-възрастните стюардеси във Великобритания - Пам Кларк, празнува 73-тия си рожден ден.

Кларк, наричана гальовно и "баба Пам", е най-възрастният служител на EasyJet и отбеляза деня с торта във формата на самолет.

Тя има над 4500 полета, обслужила е над 800 000 пътници, и скоро ще стане прабаба. При това Пам работи като стюардеса от едва 20 години.

Преди да кандидатства в EasyJet, тя работела като фризьорка. В полет до Мадрид обаче видяла обявата, че авиокомпанията търси стюардеси, и решила да се пробва за работата, за която мечтаела от дете.

Наета на 53 г., тя вярва, че възрастта ѝ може да даде нещо наистина ценно. Пам се надява да вдъхнови и други хора и дори наскоро ѝ е дадена ролята на посланик на компанията за набиране на персонал над 45 години.

"Срещам все повече колеги като мен, които са направили смела кариерна промяна по-късно в живота", казва тя. Съветът ѝ е: "Не се страхувайте".

През 2022 г. EasyJet започна целенасочена кампания, с която иска да привлече на работа именно персонал над 45 г. и вече регистрира 10% ръст на молбите за салонен екипаж в тази възрастова категория. Проучване на превозвача пък сочи, че близо 80% от британците над 45 г. с деца биха искали да опитат нова кариера, когато наследниците им напуснат дома.

Във Великобритания единственото изискване за възрастта на стюардесите е те да са над 18 г. Всички освен това минават медицински прегледи на 5 г., но горна граница за започване на работа или пенсиониране няма.

Пам Кларк далеч не е най-възрастната стюардеса.

През 2022 г. Книгата за рекордите на Гинес обяви 86-годишната Бет Наш от American Airlines за най-дълго работилата стюардеса. Нейният стаж в самолетите е 65 години.

Рекордът за най-възрастен член на салонния екипаж пък се държи от стюарда от САЩ Робърт Рийрдън, който се е пенсионирал на 90 г. през 2014 г.