Новини Събития

Свиват броя на банкоматите в страната, големи неудобства за туристите в курортите

   
Свиват броя на банкоматите в страната, големи неудобства за туристите в курортите

Намалява броят на банкоматите в страната. По-малко устройства за теглене на пари ще има в малките населени места и по курортите. А с това и повече неудобство за планиращите почивки, особено в летния сезон.

"Наблизо няма банкомат, има само на АТМ и всъщност като пазаруваш в магазин до 10 лева не ти разрешават с карта да плащащ и трябва да обикаляш, за да намериш банкомат", каза туристката Людмила Зашева.

Тя е избрала да почива в Равда и ѝ се налага да обикаля курортното селище, за да търси банкомати.

Според създателя на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова, политика на банките е да намаляват броя на банкоматите. 

"По този начин те спестяват от своите средства, които инвестират в това да поддържат тези банкомати, да осигурят тяхната охрана", каза тя.

През летния сезон обаче и за хората, които живеят в малките населени места, това може да се окаже проблем.

"Когато трябва да платят в магазин, където например няма и ПОС терминал, това означава да отидат в най-близкото населено място където има банка или банкомат да теглят и тогава да ползват парите си", допълни Руменова.

От бизнеса по морето казват, че банкомати в големите градове има достатъчно, но проблемът е, че при разплащане чрез ПОС терминал в магазини, заведения и места за настаняване, тежестта пада върху търговеца.

"Морската градина на Бургас и Варна, които се посещават от много туристи, има банкомати, но ние имаме и други обекти, които са в гора, така че отговорът е двузначен. Плащанията наистина вече над 50% минават може би по банка, което между другото е в ущърб на бизнеса, защото таксите там се удържат от конкретната фирма и конкретния бизнес", коментира мениджърът на заведения и хотели по морето Манол Тодоров. 

Експертите съветват туристите да се интересуват предварително за местата където отиват, има ли банкомати и може ли да се плаща с ПОС терминал, за да е спокойна почивката им.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати