Новини Хотели

Хотелиери от курортното село Кранево се оплакват от слаб туристически сезон

   
Хотелиери от курортното село Кранево се оплакват от слаб туристически сезон

Въпреки уверенията на експерти, че летният сезон върви добре, хотелиери от  курортното село Кранево се оплакват от слаб туристически сезон, предаде репортер на "Фокус". Спекулациите с чистотата на морската вода и евентуални замърсявания заради войната в Украйна са причина за отмяна на резервации, като се говори за 70-процентен отлив на туристи през юни. Туристи от Румъния има и те са най-многобройни сред чуждестранните по северното ни Черноморие. Анулации има от различни страни - Германия, Полша, Сърбия, Гърция и България.

В курортното село, разположено непосредствено до ваканционно селище "Албена", има и луксозни четиризвездни хотели, където според резервационните системи в интернет нощувката е с цени между 290 $ и 324$. Цените включват закуска и вечеря, има и оферти също с обяд.  

Инфлацията също е причина курорти и морски градчета на север да са полупразни от туристи. Преди години столичани предпочитаха Балчик и околностите, сега всички потеглят за южната ни съседка. Влияние оказват и други фактори - недобро състояние на пътища, лоши транспортни връзки със Североизтока например. Влакът от столицата за Добрич е един, през нощта, често е със закъснения или повреден локомотив, което налага пътниците да бъдат прехвърляни на Повеляново в автобус и извозени до областния център, откъдето пък почти няма автобусни връзки за района на Шабла и Каварна. 

Редовни са само автобусите за Албена и Варна, за южното Черноморие връзките се правят в морската столица.

Цените също стряскат туристите. В Приморска Добруджа например има места, където се предлага порция пържен калкан от 300 грама за 35 лв. Това е без нищо друго - гарнитура, салата и напитка. Все повече стават местата с платено паркиране, поскъпнаха и входните такси за различни туристически обекти и то доста осезателно.