Новини Събития

Франция отбелязва своя национален празник

   

Парадът мина по Шанз Елизе
  Мирослав Иванов и Франс прес

Франция отбелязва днес своя национален празник. Традиционният военен парад по случай 14 юли премина безпроблемно по "Шанз Елизе" под наблюдението на френския президент Еманюел Макрон и индийския премиер Нарендра Моди, който беше поканен на празника въпреки напрегната обстановка в страната. Парадът завърши с изпълнение на "Марсилезата".

Довечера се очаква официалната заря и 3D мапинг на Айфеловата кула. Преди парада френският държавен глава се качи на военен автомобил и премина с него по "Шанз Елизе". Той бе аплодиран от събралите се край булеварда хора, но получи и освирквания. След преминаването на 9 военни самолета, които оцветиха небето над Париж в синьо, бяло и червено, начело на дефилето тръгнаха 240 индийски военнослужещи, някои от които бяха с тюрбани на главите.

В тазгодишния парад участваха близо 6500 военни. Отделно имаше повече от 60 самолета (сред които и чуждестранни), 28 хеликоптера, 157 автомобила, 62 мотора и 200 гвардейски коня. 

По време на парада бяха показани самоходни гаубици "Цезар" и бронирани военни машини като тези, които Франция изпрати в Украйна. По този начин страната демонстрира своята подкрепа към Украйна.

Мирослав Иванов, Париж