Събития

Пет от най-забележителните туристически прехода в света

   
Пет от най-забележителните туристически прехода в света

От разходки из историята до приключения в изгубени светове - нова книга с впечатляващи снимки представя повече от 50 от най-добрите туристически маршрути в света. Ето пет любими на пътешественика Колин Солтър

Всяко пътешествие започва с една малка крачка, ако перифразираме думите на китайския философ Лао Дзъ. Но някои пътешествия съдържат повече стъпки от други.

"Най-забележителните преходи ни отвеждат в други светове - на непознати за нас места", казва авторът и световен пътешественик Колин Солтър, който открива удоволствието от пешеходния туризъм още като младеж, бягайки от ограниченията на интерната, за да изследва шотландските планини с приятели. "Те са начин да открием нов климат, нов терен, нова надморска височина и нови култури. Те са физическо предизвикателство със сетивни награди - дива природа, ботаника, живописно величие, нова музика, стари истории и споделени преживявания с други пътешественици по пътеката на живота.", споделя той пред BBC.

Солтър е събрал повече от 50 от най-добрите туристически маршрути в света в новата си книга "Забележителни преходи": Планирайте пешеходното пътешествие на живота си по най-впечатляващите маршрути в света. От Пътеката на инките (Перу) до Пътеката на Джон Мюир (САЩ), от Уест Хайленд Уей (Шотландия) до Милфорд Трак (Нова Зеландия) - известните туристически маршрути вдъхновяват пътешествениците да изпитат силите си и да се докоснат до някои от най-удивителните природни пейзажи на планетата, а по-малко известните пътеки предлагат възможност да се открият скрити кътчета от страни и култури. Солтър избира пет от своите любими, които да представи пред BBC.

Пътеката Laugavegur , Исландия

Дължина: 55 км

Продължителност: 3-4 дни

Начало: Landmannalaugur

Финал: Thórsmörk

Снимка: iStock by Getty Images

Пътеката Лаугавегур е труден, но пълноценен маршрут, който въвежда в дивата вътрешност на Страната на леда и огъня. В началната точка, Ландманалаугур (на 180 км от Рейкявик), има горещи реки, в които можете да се изкъпете. Но походът не винаги е толкова спокоен, тъй като води през черна пустиня, огледални езера, буйни водопади, каньони и планинските хребети на Thórsmörk (Дървото на Тор).

"Най-старата геология на Исландия е по-млада от най-младата на Великобритания", казва Солтър. "Да се разхождаш из този суров пейзаж, който все още се създава и оформя от огъня и леда, означава да разбереш как се създават световете."

За тези, които все още не са се наситили на Thórsmörk, пътеката Fimmvörðuháls води още 26 км на юг до водопада Скогафос и крайбрежието.

Планината Рорайма, Венецуела

Дължина: 64 км

Продължителност: 6 дни

Начало/край: Paraitepuy

Снимка: iStock by Getty Images

Емблематичната планина Рорайма е най-високата във веригата Пакарайма. Според фолклора на местните култури Пемон и Капон масивът, дълъг 15 км и широк 5 км, е пън на гигантско дърво, което някога е осигурявало всички плодове и зеленчуци за света. Тук водата се стича по каскади от високите скали в дъждовни гори, в които се срещат растения и животни, които не се можете да откриете никъде другаде на Земята, включително храстовидната жаба Рорайма. "Отвесните стени и плоският връх на планината Рорайма не приличат на никое друго място на планетата", казва Солтър. "Този триъгълен скален кораб носи на палубата си един изгубен свят."

Снимка: iStock by Getty Images

Началото на пътеката е на около 90 км от Санта Елена де Уайрен, откъдето пътешествениците могат да организират експедиции с водач. Изкачването може да се осъществи за два или три дни, но Солтър препоръчва да се отделят от шест до девет дни, за да се изследва високото плато, където туристите ще открият басейните за къпане в "джакузитата", Кристалната долина, която е изпълнена с кварц, и Скалата на Маверик - най-високата точка на Рорайма (2810 м), както и бетонния знак, където се срещат три държави - Венецуела, Гвиана и Бразилия.

Езерата Гокьо и Чо Ла, Непал

Дължина: 130 км

Продължителност: 17 дни

Начало/край: Лукла

"Преходът до тези езера е страхотен", казва Солтър. "Това е пътека до най-отдалечените краища на човешкото обитаване, през ледници, под най-високите върхове в света, в пейзаж с дълбока духовност." Изкачването на Еверест може да е непосилно за краката, белите дробове и портфейлите на много пътешественици, но този поход, който води до базовия лагер на Еверест, е възможност за разходка из величествени хималайски пейзажи.

Снимка: iStock by Getty Images

Маршрутът започва от Лукла (2 860 м), 40-минутен полет от Катманду, и достига максимална височина от 5 545 м. По време на престоя си, в къщи за гости по пътя, туристите ще открият висящи мостове, речни долини, водопади, гори от рододендрони, отдалечени села, будистки манастири и цветни молитвени знамена.

Снимка: iStock by Getty Images

Пътеката навлиза в Национален парк Сагарматха, обект на световното наследство, в който се намират езерата Гокьо - 19 девствени езера, считани за свещени от будистите и индусите - и самият Еверест. Проходът Чо Ла (5420 м) е известен като един от най-трудните участъци на прехода.

Крайбрежната пътека на Пембрукшир, Уелс

Дължина: 299 км

Продължителност: 12-15 дни

Начало: Амрот

Финал: Сейнт Догмаелс

Крайбрежната пътека на Пембрукшир (PCP) е открита през 1970 г., като почти цялата ѝ дължина попада в Националния парк "Крайбрежие Пембрукшир" в югозападен Уелс. Повечето пешеходци започват от Амрот, на юг, така че маршрутът започва леко и завършва с по-трудните участъци на север, като по пътя се отсяда в пансиони, хотели, пъбове или къмпинги.

Снимка: iStock by Getty Images

Сред основните забележителности на това диво и труднодостъпно крайбрежие са пристанището Сондърсфут, замъкът Пембрук, фарът Стръмбъл Хед и параклисът "Сейнт Гован" от 13-и век, както и невероятната природна красота на плажа Барафъндл (един от 58-те плажа по маршрута).

"Римските, викингските и нормандските нашествия са оставили своя отпечатък върху това крайбрежие, както и усилията на обикновените хора да се препитават от морето", казва Солтър. "В Пембрукшир има много замъци, пристанища и плажове."

Крайбрежната пътека на Пембрукшир завършва в село Сейнт Догмаелс. Но ако искате да продължите да вървите пеша, пътеката е част от 1400-километровия крайбрежен път на Уелс.

The Pacific Crest Trail,  САЩ и Канада

Дължина: 2 653 мили

Продължителност: 5 месеца

Начало: Кампо, Калифорния

Финал: Манинг Парк, Британска Колумбия

Тихоокеанският хребетен маршрут (Pacific Crest Trail - PCT) е вторият по дължина маршрут в САЩ. Той минава между южната и северната граница на страната, от Мексико до Канада, като преминава през Калифорния, Орегон и Вашингтон по планинските хребети на Сиера Невада и Каскадите и нагоре през границата с Канада.

"Гръбнакът, който разделя речните системи на Америка на източна и западна, също така свързва богатствата на многобройните й пейзажи, подобно на скъпоценни камъни ", казва Солтър. Релефът е фантастично разнообразен - от пустиня до заснежени планини, от пясъчници до дълбоки сини езера, от борови гори до вулкани. PCT преминава и през шест национални парка, включително Йосемити.

Такова мащабно начинание изисква внимателна подготовка и планиране. Асоциацията Pacific Crest Trail предоставя задължително (безплатно) разрешително, като от туристите се изисква да заявят начална дата.