Събития

Хърватия отчита 12% ръст на туристите

   
Хърватия отчита 12% ръст на туристите

Общо 1,7 милиона туристи са посетили Хърватия през първата половина на юли, като са реализирали 10,8 милиона нощувки. Данните са равностойни на тези, отчетени през същия период на миналата година, предаде агенция Хина, позовавайки се на Националния съвет по туризъм (НСТ).

В момента в страната са настанени близо 900 000 туристи, предава БТА.

Според предварителни данни, събрани от системата eVisitor и представени от НСТ по молба на Хина, от началото на годината до средата на юли Хърватия е била посетена от общо 8,5 милиона туристи, реализирали 38,2 милиона нощувки. Това представлява увеличение съответно с 12 и 6 процента спрямо същия период на миналата година.

"Удовлетворени сме от резултатите, регистрирани до средата на юли. Намираме се в пиковия сезон, като в момента в страната са отседнали близо 900 000 туристи", заяви пред Хина директорът на НСТ Кристиян Станич, допълвайки, че този брой се очаква да нарасне на един милион скоро.

В момента най-голям брой туристи пребивават в Истрия, Сплитско-далматинската жупания и Кварнер. Най-посещаваните дестинации са Вир, Ровин, Умаг, Пореч, Медулин и Дубровник.

По-голямата част от туристите са германци, словенци и хървати, следвани от австрийци, чехи и поляци.