Новини Хотели

Ловният хотел на Вълка няма да бъде съборен скоро

   
Ловният хотел на Вълка няма да бъде съборен скоро

Ловният хотел, изграден незаконно край брега на язовир "Искър" от фирма на Румен Гайтански, известен като Вълка, изглежда няма да бъде съборен скоро. Сградата и още една постройка, обявени за събаряне, са на територия, управлявана от Югозападното държавно предприятие. Столична община, която трябва да извърши събарянето на сградите след отказ на фирмата и ловното стопанство, обяви, че не разполага със средства за това в момента. Новото ръководство на Югозападното държавно предприятия също каза, че не разполага с пари, защото не е в "цветущо финансово състояние" и тепърва ще се запознава с казуса, съобщава Mediapool.

Преди месец първоинстанционен съд е постановил, че трябва да се бута и трета незаконна постройка - стопанска сграда за аклиматизация на дива свиня и прилежаща към нея постройка, известна като свинарник.

Общината ще търси пари

Тъй като извършителите на незаконното строителство – държавното предприятие и частната фирма "Био майнинг" - не са премахнали обявените за незаконни сгради в посочения за това срок, работата по закон трябва да бъде свършена от Столичната община. След това местната власт може да си възстанови разходите по съдебен ред.

Главният архитект Здравко Здравковобясни пред Mediapool, че първо трябвало да се осигурят пари за премахването на постройките, а след това да се направи и обществена поръчка за избор на фирма, която да ги събори.

Здравков уточни, че все още се събират оферти, за да има приблизителна стойност на събарянето. Според него то ще струва няколкостотин хиляди лева. В бюджета на Направлението "Архитектура и градоустройство", което отговаря за премахването на незаконните и опасни сгради, към момента нямало такива средства. Освен това сградите край яз. "Искър" не са в списъка с постройки за пемахване до края на годината, стана ясно от думите на Здравков. По думите му приоритет са по-скоро опасни сгради в града.

Главният архитект добави, че след като има яснота колко би струвало премахването на незаконните постройки край яз "Искър", ще внесе доклад в общинския съвет, за да преценят общинарите дали и откъде да се отпуснат пари за покриване на разходите.

След това трябвало да се обяви и обществена поръчка за изпълнител. В най-добрия случай подобни процедури отнемат поне месец - два, а често и повече. Така към момента не изглежда реалистично събарянето на незаконните постройки да се случи в настоящия кметски мандат, който изтича през есента.

Съдът отхвърли твърденията на горските и на фирмата "Био майнинг", че са ремонтирани стари съществуващи сгради, а не са изграждани нови, незаконни такива. Сградите трябва да бъдат съборени. 

Валентин Чамбов, който по време на служебната власт бе заместник-министър на земеделието с ресор "Гори", а отскоро е назначен за директор на Югозападното държавно предприятие, каза пред Mediapool, че то също не разполага със средства за събаряне на сградата. Той тепърва щял да се запознава с казуса.

“Не сме в цветущо финансово състояние, за да си позволим да отделим средства за събаряне. Ще се запознаем с казуса, но доколкото знам, нямаме и законово право да предприемем тази стъпка. Каквото предвижда законът, ще го изпълним. Мога в аванс да ви кажа, че следващата седмица предстои смяна на директора на ловно стопанство "Искър", каза Чамбов.

Предходното ръководство на държавното горско предприятия, оглавявано тогава от Дамян Дамянов, не само не възнамеряваше да бута незаконните сгради, но заедно с фирма "Био майнинг" се бореше в съда да ги запази, убеждавайки че са ремонтирани стари съществуващи сгради, а не са изградени нови и незаконни. В първите дни на настоящото правителство Дамянов за няколко часа бе назначен за зам.-министър на земеделието, но след това бе мигновено освободен заради установена принадлежност към Държавна сигурност.

Проверка на Mediapool показа, че съгласно чл. 225 а от Закона за устройство на територията има ясна процедура как да се случи събарянето. Тя гласи, че кметът на общината или упълномощено от него лице (в случая главнията архитект) издава заповед за премахване на строежите от четвърта до шеста категория, каквито са въпросните. Актът се връчва на заинтересованите лица, в случая фирмата “Био майнинг” и горските, които се съюзиха и заедно твърдяха пред съда, че няма нови незаконни строежи, а ремонт на стари съществуващи сгради.

Законът казва, че ако заповедта за премахване на сградите не се изпълни доброволно, "тя се изпълнява принудително от общината по ред, определен с наредба на общинския съвет". Именно сега общината събира оферти за премахването на сградите, защото горските и фирмата отказват да изпълнят заповедта. Принудителното събаряне обаче е за сметка на извършителя, т.е. фирмата и възложителя - горските.

Съд определи и трета постройка за незаконна край Искър

Междувременно проверка на Mediapool установи, че в средата на юни Административен съд - София град на първа инстанция е отхвърлил жалбата на фирмата “Био майнинг” и на ловното стопанство “Искър” към Югозападно държавно предприятие срещу заповедта на главния архитект на София за събаряне на трета незаконна постройка - стопанска сграда за аклиматизация на дива свиня и прилежаща към нея постройка.

Фирмата и горските, също както при ловния хотел и работилницата, са твърдели, че са правили ремонт на стари сгради, а не са изграждали незаконно нови. Съдът е отхвърлил това твърдение.

"Сградата, която е с предназначение за аклиматизация на дива свиня, е с площ около 110 кв.м… При огледа на вещото лице не установява следи от стар градеж. Съобразявайки вида и състоянието на използваните материали за двете сгради – бетон, тухли, мазилка, дървен материал и метал (стомана), според вещото лице може да се заключи, че двете постройки са ново изградени. Няма данни извършените работи да са свързани с изпълнение на отделени СМР по сградите, които да се определят като ремонт. В съдебно заседание, вещото лице сочи, че постройките са построени не по-рано от преди 5-6 години", пише в мотивите на съда.

Как започна да се разплита казусът?

Последно, по време на първото служебно правителство на Стефан Янев, инспекция в стопанството направиха депутатът от ДБ Владислав Панев и бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който по онова време бе шеф на Изпълнителната агенция по горите. Тогава стана ясно, че има няколко незаконни сгради - стара работилница, за която съдът преди няколко месеци финално отсъди премахване. На няколко километра от нея е незаконната хотелска сграда. Стана ясно и че споменатия ловен хотел е бил готвен за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв.

Фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир "Искър" именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝКрасимир Атанасов тогава става ясно, че идеята е била част от дарението да се предостави чрез сградата вместо кеш.

"В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта", каза тогава Красимир Атанасов, представител на "Био майнинг".

"Био майнинг" има 15- годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанство “Искър”, сключен на 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно Закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС. Първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени на ловното стопанство.

/mediapool.bg