Анализи Новини

Босна и Херцеговина е подценената туристическа перла на Балканите

   
Босна и Херцеговина е подценената туристическа перла на Балканите

Заради огромната популярност на съседна Хърватия, Босна и Херцеговина е туристическа дестинация, която до ден днешен остава сравнително неизследвана от пътешествениците.

Точно по тази причина обаче тя има потенциала да изненада приятно всеки, който реши да я включи в балканските си туристически маршрути. 

Бившата югославска република може да се похвали с невероятни природни пейзажи и богата история, а допълнителното ѝ предимство е, че цените са доста ниски за европейските стандарти.

Ето кои са някои от най-популярните места, които можете да посетите в тази интересна балканска държава. 

Национален парк Уна

Националният парк е разположен на границата с Хърватия и е създаден през 2008 г. като начин за защита на реките Крка, Унац и Горна Уна, тяхната флора и фауна, водопадите и археологическите обекти. Паркът е и една от зоните с най-голямо биоразнообразие на Балканите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ⚓ Željka (@zeljka.1995)

"Звездата" на националния парк Уна несъмнено е зашеметяващият 25-метров терасовиден водопад Щрбачки бук.  

Паркът разполага с мрежа от пешеходни пътеки, свързващи живописните острови Япод, джамията на султан Ахмед I в историческия Кулен Вакъф и православния манастир, посветен на Свети Никола, който е обявен за национален паметник.

Баня Лука

Влизайки в центъра на очарователния град Баня Лука, много хора биха си помислили, че са попаднали в рая на Instagram.

Чадъри в цветовете на дъгата висят над главната търговска улица Gospodska, край тях лъкатуши красивата река Върбас, а над нея се извисява сложната фасада на голямата катедрала на Христос Спасител.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @foto_terapeut

Баня Лука е вторият по големина град в Босна след Сараево и е известен със своите кафенета. В него има 1000 кафенета и барчета, а населението му е само 200 хиляди души. Сред местните забележителности са средновековната крепост Кастел и джамията Ферхадия.

Яйце 

Живописният град Яйце е дом на водопада Плива, разположен точно в неговата централна част. 

Извисяващ се на 17 метра височина, той се образува от сливането на две реки и се спуска в тюркоазено син басейн с огромна сила, която напомня на Ниагарския водопад.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doro Kauf (@kadoro)

В Яйце можете да разгледате и старите дървени воденици, които датират от Средновековието и първоначално са били използвани от местните фермери. 

Сараево 

Сараево е столицата на Босна и Херцеговина, а разкъсваното ѝ от войни минало я прави интересно място за любителите на историята.

Повече от две десетилетия след бруталната обсада на града, която беше част от войните около разпада на бивша Югославия, спомените за нея все още личат по улиците му. Дупките от куршумите се виждат по някои от сградите, заедно с белите кръстове, стоящи върху гробовете на загиналите.

За да разберете какъв е бил животът през онези мрачни дни, можете да посетите Музея на престъпленията срещу човечеството и геноцида, както и 800-метровия военен тунел в Сараево, през който по време на обсадата на отчаяните цивилни са доставяни храна и лекарства.

Въпреки мрачната си история, Сараево се възстановява и има много оживени райони, които си заслужава да бъдат проучени.

Космополитната улица Ферхадия е подходящо място за покупки, а в стария град Башчаршия ще откриете джамии, оживени базари с традиционни занаяти, медни чинии и позлатени сервизи за чай, както и много кафенета на открито, където можете да опитате силно босненско кафе.

Мостар 

Ако има едно място, което не трябва да се пропуска при посещението на Босна, това със сигурност е очарователният Мостар.

Популярен е заради живописния мост, който се извива над река Неретва точно в центъра на стария град. Първоначално построен през 1500 г., той е разрушен по време на войната и е трябвало да бъде старателно  реставриран. Днес това е един от най-емблематичните паметници в страната.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Garcia (@ritagarcia86)

Повечето посетители на Мостар прекарват времето си в стария град, където има отличен военен музей, джамии и базар, на който се продават богато украсени бижута и ръчно изработени изделия, черпещи от османското историческо влияние върху страната.

В крайбрежните ресторанти пък можете да се насладите на "бисера" на местната кухня - т. нар. чевапи. Те представляват агнешко или говеждо месо на скара, което се гарнира с лук и се сервира в питка хляб. 

Благай 

Само на 15 минути от Мостар се намира малкото село Благай, което е дом на един от най-популярните туристически обекти в страната - къщата на историческата фамилия Велагич и манастира Благай Теке, разположени в подножието на стръмен скалист склон.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vladan (@vladandbg)

Почители 

Малкото селце Почители датира поне от Средновековието и е със статут на паметник на културата. 

То гледа към спокойната река Неретва, а старата му част е укрепена с дебели каменни стени. Във вътрешността на крепостта малките дървени къщи и сергии са свързани с вити каменни стълби.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Semih Hakyemez (@smhhkymz)

Почители е популярно място заради великолепната си архитектура, повлияна от Османския период, която включва красими джамии и минарета, впечатляваща крепост и часовникова кула. На това място времето изглежда спряло.

Некрополът Радимля

Некрополът Радимля е важен средновековен паметник в Босна и Херцеговина, който включва големи надгробни плочи, известни като стечки. Повечето от тях датират от края на 15-и началото на 16-и век.

Надгробните плочи са издълбани с детайлни портрети на починалите, както и визуални мотиви, изобразяващи ловни сцени и лози.  

Мястото се намира на 3 километра от Столац и на 33 километра от Мостар. 

Врандук 

Врандук е живописен град, известен най-вече със средновековния си замък. Разположен е на около 10 километра северно от Зеница, а множество запазени пътеписи и ръкописи го описват като една от най-интересните части на Босна.

Средновековният замък Врандук се намира на хълм над река Босна и някога е служил като резиденция на крал Степан Томаш, който управлявал страната в средата на 15-и век.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zona Drona (@zonadrona)

В града има и други интересни атракции, включително джамията Фатих Султан от османския период.

Мостът Мехмед паша Соколович

Мостът датира от османската епоха и пресича река Дрина в град Вишеград, в Източна Босна и Херцеговина. 

Съоръжението е изградено между 1571 и 1577 г. по поръчка на османския везир Мехмед паша Соколович, който е с босненски произход. 

Каменният мост е дълъг 180 метра и е проектиран от османския архитект Мимар Синан. Обект е от световното наследство на ЮНЕСКО.