Новини Събития

Скосената пирамида в Египет е безопасна

   
Скосената пирамида в Египет е безопасна

Скосената (Огънатата) пирамида в царския некропол Дашур в близост до Кайро е напълно безопасна и не се руши, увери египетското министерство на туризма и паметниците на културата в отговор на публикации в социалните медии. Ведомството излезе с официална позиция, в която посочва, че уникалният археологически паметник може да бъде посещаван и уточнява, че металните подпори не са нови, а са поставени през 2014 г.

Скосената и Червената пирамиди, които се намират на около 40 километра южно от столицата, бяха отворени за посещение през 2019 година. При добри условия те могат да бъдат видени от платото в Гиза, където се намират по-известните от тях пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин.

Смята се, че Скосената пирамида е построена около 2600 години пр.н.е. от бащата на Хеопс - фараонът Снофру. В основата ѝ ъглите ѝ са 55 градуса, а в горната част - 43 градуса, на което се дължи отличителният ѝ силует.

Според голяма част от археолозите Скосената пирамида е преход между стъпаловидната пирамида на Джосер и пирамидите с равни стени. Забележителна черта на древната структура е запазената в голяма част варовикова облицовка. Посетителите могат да влязат в близо 80-метров тунел в пирамидата, който води до две погребални камери, уточнява БТА.