Новини Транспорт

Най-впечатляващите речни круизи в Европа

   
Най-впечатляващите речни круизи в Европа

Опознайте водните пътища на континента, както и градовете по бреговете им, с тези релаксиращи пътешествия, препоръчани от The Independent. Европа е континент, изграден върху реките си, като много от тях са изиграли жизненоважна роля за формирането и развитието на най-важните градове. От Темза до Тибър, те постоянно напомнят за дългата и разнообразна история на континента. Възможността да плавате по тези реки, които са сред най-красивите и спокойни водни пътища в света, е изкушение, на което трудно можете да устоите. Разбира се, речният круиз е нещо повече от просто прекарване на време в плаване по вода (въпреки че и тази опция е налична, ако желаете). Пътувайки ще откривате великолепни градове и забележителности по пътя.

Снимка: iStock by Getty Images

Тези пътувания ще ви отведат на релаксиращо и бавно пътуване до лозя и долини, обиколки и екскурзии, като всяка вечер ще се връщате в собствения си плаващ хотел. Всеки ден предлага бързи спирки, за да откриете някои от най-важните културни забележителности на континента със собствено темпо. The Independent подбра осем от най-добрите пакети за речен круиз в Европа - от епично пресичане на континента до най-добрите коледни пазари, които можете да разгледате.

Столиците на Източна Европа, Viking River Cruises

Viking River Cruises предлага пътуване с 16 нощувки, обхващащо главните градове по река Дунав. Тръгва от Виена - елегантната и изискана австрийска столица, и завършва в Констанца, Румъния, преди бързо последно пътуване по суша до Букурещ, за да завършите приключението с престой от две нощувки. По пътя ще посетите множество населени места в Унгария, Сърбия и България, но по-големите градове са основната атракция. Виена е последвана от Братислава - където бароковите дворци срещат типичния източноевропейски стар град - и след това Будапеща.

Снимка: iStock by Getty Images

Унгарската столица е връхна точка: от "барове с руини" и термални бани до грандиозната сграда на парламента в неоготически стил, тя предлага голямо разнообразие от архитектура, забележителности и туристически дейности. Пътуването продължава 17 дни, а цените стартират от 4 440 евро. Тази цена включва двупосочни полети, една екскурзия във всяко пристанище и всички хранения.

Северен Рейн и Нидерландия, TUI

Наред с Дунав, Рейн е една от основните круизни реки в Европа. Много оператори предлагат различни пакети, като предложението на TUI обхваща редица звездни градове на много достъпна цена. Корабите разполагат с две заведения за хранене (бистро и по-официален ресторант) с места за сядане на открито, както и зона за уелнес и други дейности на горната палуба. В цената не са включени екскурзии, но това ви дава свободата да ги избирате сами. Първите два дни ще прекарате в Амстердам, където ще имате достатъчно време да се разхождате по канали и зелени площи, като Vondelpark, или да посетите атракции, като музеите на Ане Франк и Ван Гог, както и Rijksmuseum.

Снимка: iStock by Getty Images

В третия и четвъртия ден от пътуването ще посетите Ротердам и Дюселдорф. Можете да се насладите на пристанищната зона във втория град на Нидерландия или просто да се възхитите на драматично различаващата се модерна архитектура, докато Дюселдорф предлага разнообразие от музеи и концерти, както и оживен стар град. От петия до седмия ден ще посетите четири живописни крайречни града: Бон, Кобленц, Бопард и Обервезел. В тях има множество крайбрежни барове и ресторанти, а всеки от тях има своя част от историята (спомнете си за музея на Бетовен в Бон и паметника на владетеля, обединил Германия, в Кобленц). Цените на това пътуване със седем нощувки стартират от 1425 евро, включително три хранения на ден (можете да добавите кафе, алкохол и други напитки на база ол инклузив срещу допълнителни 23 евро на вечер) и полети за връщане.

Дуро, Riviera Travel

Пътуването по северната част на река Дуро може да предложи гледки, които съперничат дори на най-идиличните плажове на Алгарве. То започва в Порто, където баровете и ресторантите се редят по бреговете в квартал Рибейра, но си струва да се изкачите по различните хълмове, за да видите други райони и места, като катедралата и моста Дом Луиш I. След като тръгнете по Дуро, първите ви две спирки са Пинао - живописен винен град, известен с това, че е в сърцето на пристанищния регион на страната - и Кастело Родриго, оградено село от 12 век, разположено във високите планини.

Снимка: iStock by Getty Images

През четвъртия ден ще посетите Саламанка - испанския град от пясъчник, известен със своите катедрали и университет. Следващите два дни ще прекарате в Пезу да Регуа и Ламего - два малки градчета на хълм, преди да се върнете в Порто на седмия ден. Круизите свършват тук, но пътешествието не - този пакет включва и три нощувки в Лисабон. След като пътувате до столицата с автобус, ще посетите близките градове Коимбра (ден осми) и Синтра (ден 10), като ще имате и един ден в столицата. Докато сте в Лисабон, се насладете на уникалната архитектура на града, докато се разхождате из неговите големи площади, посетете замъка Sao Jorge или известния пазар Time Out в града. Този 11-дневен круиз е на цена от 2 500 евро, включваща всички хранения на борда, екскурзии, летищни трансфери и пътуване с автобус, когато е необходимо.

Рона, Scenic Cruises

Луксозното плаване по Рона на Scenic Cruises ви превежда през някои от най-красивите райони на Южна Франция, започвайки от Лион. Регионалната столица има 2000-годишна история, благословена от римски амфитеатър до ренесансов стар град. Първото пътуване ще ви отведе на север по поречието на река Сона до Макон - известен винарски регион в Бургундия. Следващите два града - Виен и Вивие, предлагат невероятна гледка към Рона, преди да пристигнете в Авиньон за две нощувки.

Снимка: iStock by Getty Images

Можете да се насладите на частен концерт в Palais des Papes - някогашна папска резиденция, както и на курс по готварство на борда, но посещението на самия град си заслужава, за да се разхождате по тесните му улички и очарователни площади. Последният ден ще ви отведе до Арл, в устието на Рона - оттук можете да пътувате до дома, да останете в града или да продължите към Марсилия.

Цените започват от 2200 евро за осемдневния круиз. Пакетът включва 20 ястия, първокласно концертно изживяване, кулинарни уроци и 19 дейности на брега, вариращи от пешеходни обиколки до дегустации на вино.

Нидерландия и Белгия, Avalon Waterways

Осемдневният круиз на Avalon из Ниските земи е отличен начин да опознаете някои от най-добрите градове в региона по релаксиращ начин. Започва и завършва в Амстердам, където ще имате няколко нощи, за да се разхождате из живописната мрежа от канали, обградени с красиви сгради от 17 век.

Гент

Гент

Снимка: iStock by Getty Images

Когато стигнете до Белгия, ще посетите Гент, Брюксел и Антверпен. Брюксел ще ви очарова със забележителности и музеи (всички те са съсредоточени около Гранд плас, главния площад и обект на наследството на ЮНЕСКО), но Кралският музей на изящните изкуства (Антверпен) и катедралата "Свети Баво" (Гент) определено са места, които трябва да посетите по време на останалите спирки. Шестият ден ще ви отведе до Ротердам, преди да се върнете обратно в нидерландската столица. Цената на круиза е 1 900 евро с включена храна и някои дейности.

Дунавски изкушения, Emerald Cruises

Това пътуване на Emerald Cruises започва с две нощувки в Будапеща - с традиционно унгарско фолклорно шоу и обиколка на хълма Буда.

Снимка: iStock by Getty Images

Третият и четвъртият ден ви отвеждат до Братислава и Виена, където можете да се насладите на колоездачни обиколки и пешеходни преходи. Кремс и Дюрнщайн са последните две спирки в Австрия, преди да се отправите към Пасау - германския "град на трите реки". На сливането на реките Дунав, Ин и Илц, градът е дом на впечатляваща катедрала и Стар град. След като слезете в Регенсбург, се отправяте към Мюнхен, където можете да прекарате време в разглеждане на баварската столица, преди да отлетите до дома.

Със стартираща цена от 2300 евро, този осемдневен круиз включва пет обиколки с екскурзовод, 20 ястия и безплатно вино, бира и безалкохолни напитки, сервирани с обяд и вечеря на борда.

Коледни базари на река Рейн, Ama Waterways

Има нещо специално в това да изживеете коледните празници на речен круиз из Европа. По време на пътуването на AmaWaterways вие плавате по Рейн, като се качвате в Амстердам, а първата ви спирка е Кьолн. Готическата катедрала осигурява фон за един от най-приказните коледни базари в страната, където ще намерите десетки магазинчета и сергии, продаващи празнични предмети, много от които ръчно изработени.

Снимка: iStock by Getty Images

Не пропускайте и базарите Heinzels Wintermärchen в Стария град и Markt der Engel на градския площад Neumarkt. За онези, които търсят по-различно изживяване, изкуство и история, Музеят "Лудвиг" и Римско-германският музей ще бъдат наистина любопитни. След това ще посетите германските градове Хайделберг и Шпайер, където ви очакват още базари, преди да пристигнете в Страсбург, Франция. Тук ще откриете еклектична смесица от френска и немска култура, топъл празничен дух и изобилие от възможности да се разхождате из базарите, разпръснати из целия град. Ще се върнете в Германия за предпоследната спирка в Брайзах, преди да слезете в Базел. Цената от 2600 евро включва храна и някои дейности, но не полети и летищен трансфер.

Европейско пътешествие, Viking River Cruises

Този изключителен маршрут пресича Европа и отвежда пътниците от Амстердам до Букурещ, като преминава през участъци от Рейн, Майн и Дунав и други европейски реки. По пътя си пътниците ще посетят някои от най-големите европейски градове - Будапеща, Амстердам и Виена, по-малки (но също толкова красиви) крайречни селища като Пасау и Бамберг, както и по-малко известни градове, сред които Видин и Калоча.

Скрити съкровища са Мелк, австрийски град в недооценения лозарски регион Вахау, Осиек, четвъртият по големина град в Хърватия, и Киндердайк, нидерландско село, известно със своите 19 вятърни мелници. 23 дни, осем държави, 20 града и поне 10 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО - има какво да видите, докато прекосявате Централна Европа.

Снимка: iStock by Getty Images