Анализи

България трябва да последва Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

   
България трябва да последва Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

Темата за чистотата на водата в Черно море се оказа чужда пропаганда.Това е моето мнение. В крайна сметка след всички проби, които постоянно се правят, стана ясно, че замърсяване няма. Сезонът до средата на юли беше сравнително слаб. В последните дни обаче забелязваме, че к.к. "Слънчев бряг" започва да се пълни. Това коментира пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена Иванова.

"В хотелския бранш наричаме този период преди средата на месец юли "юлска дупка". Това е период, в който се сменят цените преди най-активния сезон, който започва от средата на юли и продължава до края на август. Това се оказва период от време, който е слабо зает. Най-вероятно туристите търсят цените от юни. Според мен причината е тази", каза Иванова.

Тя посочи, че действията на българските хотелиери по отношение на цените са изключително балансирани. "В крайна сметка не е важно каква цена искаш да вземеш от продажбата на дадена услуга или стока, а е важно каква цена е готов да плати пазарът за нея. Не можем да повишим цените много и накрая да се окаже, че пазарът няма да ги приеме. Ние не можем да си позволим такова нещо. Цените към момента следват инфлационния индекс от миналата година, който беше над 17 на сто. И това трябва да бъде така, тъй като и ние като хотелиери имаме разходи за стоки, храни, вода, а трябва да плащаме и заплати", каза още Елена Иванова.

По думите ѝ самите работници все по-често се интересуват какво е увеличението в заплащането, спрямо миналата година. "Това отново не е изненада, защото цената на задоволяване на нуждите на работещите е нараснала. Заплатите в сектора няма как да не се увеличат. В същото време прави впечатление още нещо - някои от доставчиците в "Слънчев бряг" продават на по-високи цени отколкото големите търговски вериги например. Явно е, че се работи на принципа - давайте да изкараме колкото може повече през лятото. За съжаление това е верига от събития, които няма как да не се отразят на крайните цени. И това ДДС, което се коментира постоянно - нека не забравяме, че навремето ДДС беше с нулева ставка за туризма. В цялата Европа ставката за хотелиерите беше диференцирана", допълни още Иванова.

Тя е на мнение, че единство в туристическия сектор у нас все още няма, въпреки по думите ѝ съществуващите над 250 организации.

"Поне големите няма как да се съберат, защото всеки опитва да реши своя проблем. Ресторантьорите например в момента са се хванали за ДДС-то от 9 на сто, за което разбира се не могат да бъдат упреквани. Те са прави да защитават правата си. При нас хотелиерите по Черноморието има съвсем различни проблеми. А хотелиерите в Слънчев бряг пък имат коренно различни проблеми от колегите си в к.к. "Албена", Китен или Царево например. Всеки дърпа чергата към неговия проблем и няма пеене в хор. Липсва ни диригент. Нужен е силен министър и силно министерство, което да сложи ред. Работата му е да създаде законовата рамка, но няма респект към работата на Министерството на туризма. Идва един, след това друг министър и в крайна сметка се оказва, че силна ръка липсва, а проблемите са много", посочи заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг".

Концесиите на плажовете са огромен проблем, счита Елена Иванова.

Пред БТА тя каза, че според нея би било добре концесионните такси за плажовете по Българското Черноморие да отпаднат напълно. "Напоследък чета в много медии оценки за цена спрямо качество по българските плажове, правят се и сравнения с гръцките плажове. Не може да се подхожда по този начин. Концесионирането на плажовете в България е сбъркано изначално. Не може държавата да очаква от концесионерите милиони концесионни такси и след това туристите да очакват ниски цени на плажа", каза тя.

Според Иванова, концесионерите трябва да бъдат оставени сами да направят разчетите си за поддържката на даден плаж в това число разходи за спасители, почистване, медицински пункт и прочее, а след това да сложат "мъничка надценка".

"Казвам надценка, защото все пак това е бизнес. Но ако се приложи този модел тогава туристите няма да плащат 30 лева за чадър с два шезлонга. Преди няколко дни се появиха информации, че Хърватия е гласувала закон, който предвижда отпадане на концесионните такси за плажовете. Там някой очевидно се нагърбва с мисия в името на туристическия продукт", каза още Иванова.