Новини Събития

Замъкът Кло Люсе във Франция е последният дом на Леонардо да Винчи

   


Замъкът Кло Люсе се намира в град Амбоаз на около 120 км от Париж и е един от замъците в долината на река Лоара. За да се настани в замъка, Леонардо до Винчи предприема последното си голямо пътуване, прекосявайки Алпите на гърба на муле. Той е поканен от френския крал Франсоа I и се оказва последният му дом. Заедно със себе си известният художник взима три от най-великите си произведения - картините Мона Лиза, Йоан Кръстител и Мадоната и Младенецът. Копия на тях се намерат там и в момента. След пристигането си в Кло Люсе през 1516 г. Леонардо се отдава на рисуване, архитектура и изобретения до своята смърт през 1519 г.

Освен това Франсоа I възлага на да Винчи да конструира механичен лъв, който да краси масата на мирните преговори с папа Лъв X. 

В Кло Люсе днес се помещава музей, който хем отразява богатата история на областта, хем е посветен на връзката на да Винчи със замъка. В него се съхраняват няколко модела на машини, дело на художника, и три стенописа.

Изложбите в замъка включват множество макети по негови скици, демонстрации на откритията му и тяхното практическо приложение. Можете да намерите подвижни мостове, летателни машини, обсадни съоръжения, защитни механизми. Също така в приемната зала са изложени картини на неговите ученици.

Около замъка се намира Градината на Леонардо, която разкрива магията зад техниката на художника. Леонардо е смятал, че за да можеш да нарисуваш нещо добре, то трябва да го разбереш цялостно. В своята градина той отглежда многобройни растения, които се упражнява да рисува в различни етапи - само стебла, листа, корени, жилки. Той прилага същия принцип и към животни, рисувайки тяхната анатомия поетапно - от скелета към тъканите и кожата.

Разпръснати из градината са негови етюди, коментари, бележки. Разхождайки се по дългите алеи ще намерите 20 реконструкции на машините на Леонардо в реален размер, 40 огромни пана с негови картини, и 8 станции с аудио коментари.

Мирослав Иванов, Франция