Новини Транспорт

Какво би се случило, ако най-големият круизен кораб се сблъска с айсберг?

   
Какво би се случило, ако най-големият круизен кораб се сблъска с айсберг?

Най-големият круизен кораб в света се очаква да се отправи на първото си плаване след около шест месеца, а след поредния инцидент в близост до Титаник, е трудно човек да не си зададе въпроса какво би се случило, ако Icon of the Seas бъде сполетян от същата съдба, като известния океански лайнер.

Icon of the Seas в момента се очаква да плава в Карибския басейн, което означава, че по пътя му няма да има лед.

Дори обаче в бъдеще да бъде използван в друг район, в който може да има лед, в днешно време е изключителна рядкост круизен кораб да се сблъска с айсберг. Това обаче не е невъзможно.

През 2007 г. при инцидент, който The New York Times определи като "съвременния Титаник," малък круизен кораб се сблъска с леден къс, което доведе до пробойна с размера на юмрук в корпуса на кораба, вследствие на което в машинното отделение влезе вода и се стигна до прекъсване на захранването.

154-те пътници на борда трябваше да бъдат евакуирани със спасителни лодки и салове.

Миналата година кораб на компанията Norwegian Cruise Line ship се сблъска с айсберг, докато се движеше в гъста мъгла в Аляска, като пораженията бяха достатъчни за съкращаване на пътуването и отмяна на друго, за да може плавателният съд да бъде ремонтиран.

Нито един от двата инцидента обаче не беше катастрофа с пропорциите на Титаник.

 

Миналогодишният инцидент е „изключително рядък“, казва експертът от круизната индустрия Стюърт Широн пред USA Today.

Круизните кораби може периодично да осъществяват контакт с лед, но според Широн е необичайно кораб да получи физически поражения или в резултат на това да бъдат промени плановете му за плавания.

Круизните кораби разчитат на радарни технологии и сателитно следене, за да избягват сблъсъци с айсберги. Усъвършенстването на GPS технологиите и патрулирането на океаните от самолети също направиха плаването по-безопасно, но винаги има малък риск.

За щастие, круизните кораби в днешно време също така са по-добре подготвени за бедствие.

От Royal Caribbean, компанията която стои зад Icon of the Seas, казват, че всичките им круизни кораби разполагат с "достатъчно спасителни съдове с капацитет за всички гости и членове на екипажа, както и с резервен капацитет."

Пасажерите, които пътуват с круизите на компанията, също така преминават през инструктаж, за да знаят какво да правят при извънредни ситуации.

Така че дори и да се стигне до малко вероятна трагедия, протоколите за използване на спасителните лодки и салове биха могли да помогнат на пътниците да избегнат някои от най-драматичните и противоречиви сцени от филма "Титаник", пише Business Insider.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати