Събития

Аладжа манастир открива обновена музейна експозиция

   
Аладжа манастир открива обновена музейна експозиция

Кметът на Варна Иван Портних присъства на откриването на обновената експозиция в музейния комплекс Аладжа манастир, което се случва за първи път от 20 години. Идеята за това е на д-р Васил Тенекеджиев от Археологически музей - Варна.

Новата експозицията представя както познати, така и непознати паметници, разказващи историята на християнството във Варна от времето на Апостол Андрей, който е покръстител на варненския край, до съвремието.

В основната зала са показани и трите големи манастира, които са от различни епохи – раннохристиянски манастир в местност Джанавара, манастир “Св. Богородица” в местността Караач теке, и Аладжа манастир.

Във фоайето е представена историята на Варненското археологическо дружество и предмети. свързани с двамата основатели на археологията в морския град братята Херман и Карл Шкорпил. На вторият етаж остава експозицията с мозайки от катедралата на Одесос от V век.

Аладжа манастир е част от културно историческото наследство на града ни и неговото популяризиране е една от основните ни задачи, каза на откриването кметът Иван Портних.

На събитието бяха директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко, уредникът на Аладжа манастир Горан Стефанов, д-р Васил Тенекеджиев, археологът Александър Минчев, който е носител на Награда “Варна” за 2022 година и други.

По думите на Игор Лазаренко архитектурният комплекс е сред най-посещаваните обекти на РИМ – Варна, желан от много чуждестранни туристи.