Новини Събития

В Боровец се организира първия фестивал Чушка-пръжка

   
В Боровец се организира първия фестивал Чушка-пръжка

На 29 юли в Боровец ще е първото издание на фестивала "Чушка-пръжка“. Това каза журналистът и пътешественик Магдалена Гигова в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“. Организатори са сдружение "Арлекин“ под патронажа на кмета на Самоков Владимир Георгиев. 

Всеки, който има желание, може да вземе участие като изпълнител на фолклорни песни и танци, обясни тя. Жури в състав Гуна Иванова, Даниел Спасов и Милен Иванов ще оценяват участниците непрофесионалисти в различните категории. "Всеки може да се изяви, да се качи на сцената, стига да е дал заявката си и да се знае какво ще изпълни“, уточни Гигова. 

Организаторите на събитието предвиждат то да се превърне в пътуващ фестивал. "Всеки, който смята, че неговото населено място има някаква характерна гозба или напитка, например, може да стане част от него“, добави тя.  

На фестивала има различни паралелни събития – кулинарно състезание за най-вкусна чушка-пръжка, запознаване с билките в Самоковския край, уроци по рисуване върху камък, семейна занималня по грънчарство. "Младежи от местния фолклорен ансамбъл ще учат останалите на Самоковско хоро. Ще има много ателиета, 10 занаятчии са потвърдили, че ще присъстват“, поясни гостът.