Новини Транспорт

Видинското пристанище е посрещнало 149 круизни кораба от началото на сезона

   
Видинското пристанище е посрещнало 149 круизни кораба от началото на сезона

От старта на туристическия сезон по Дунав през март до днес на видинското пристанище са акостирали 149 круизни кораба. Ако през март на порта са хвърлили котва само 6 кораба, то през април техният брой е 26, през юни-74. От началото на юли на порта са пристанали 43 дунавски "красавици“, предаде на репортер на "Фокус“.

До края на сезона - 27 декември, видинското пристанище ще приеме 294 кораба по предварителен график, обявен от българските туроператори "Балкан турс" и "Дунав турс", показва справка на пристанищната администрация в дунавския град. 

Туристите - основно американци, австралийци, германци и японци, посещават по програма историческата крепост "Баба Вида", крепостта "Калето" в Белоградчик, имат пешеходен и велосипеден тур в крайдунавския парк на Видин, посещения и дегустация на местни винарни. Вечерите им завършват на борда на кораба с фолклорна програма, изнасяна от видински самодейци. Някои от круизните групи  имат и посещения в концертната зала "Филхармония“ във Видин, където видинската Симфониета ги води в света на класическата музика, предлагайки на туристите приказна музикална разходка по различни произведения на известни композитори.

От началото на годината до края на април, едни от най-посещаваните дестинации от български и чуждестранни туристи са Белоградчишките скали и крепостта "Калето". До днес те са посетени от над 25 000 посетители,  от тях чуждестранните туристи са над 3 500, основно пътуващи с круизните кораби, съобщиха за "Фокус“ от общинската администрация в Белоградчик.

Слизащите от круизните кораби чуждестранни туристи, показва проучване на този тип туристи, харчат на българския бряг, където слизат – основно на Видин и Русе, не повече 5-10  евро или долара. Основната причина е, че на луксозните кораби на туристите е осигурено всичко-храна, напитки, сувенири и на практика те ограничават своите разходи на брега. При покупката на своя туристически пакет  от туроператора, туристът е заплатил всичко необходимо за пътуването, коментират техните гидове.

Круизните кораби, спирайки на видинския бряг, в някои дни и по  четири – пет, , зареждат от порта само ток и вода и се изхвърлят отпадъците. Услуги, за които те заплащат на терминала. Любопитното е, че с хранителни продукти, зеленчуци и плодове, напитки и всичко необходимо за  живот на кораба се зарежда от специални ТИР-ове, които пристигат натоварени от Германия за да заредят корабите на българския бряг. Родните ни хранителни стоки и продукти, напитки и всичко останало не са предпочитани.