Новини Транспорт

Българско семейство пътува през Латинска Америка с велосипеди

   
Българско семейство пътува през Латинска Америка с велосипеди

Пламена и Антон Нашеви вече са прекосили Централна Америка и в момента покоряват Южна Америка - изцяло на колела. От Мексико, през Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор... От Перу ще продължат на юг. Докога? Това зависи само от 5-годишната им дъщеря Ева. Докато тя се чувства добре и се забавлява, ще пътуват, пише BG Voice.

И двамата имат спортна закалка от деца. Тя е от Сливен, тренира лека атлетика, той - от Свиленград, дълги години играе футбол. Срещат се и се влюбват като студенти в университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. Тя следва социална педагогика, той - маркетинг.

Първо обикалят България. Антон заминава за Щатите на бригада, а Пламена завършва университета. От тийнейджър гледа документални филми и мечтае за дивата Африка - да живее сред племена, които да опознае.

Свързва се с организация, която изпраща доброволци в Африка - Humana People To People. Антон тъкмо е заминал за Щатите, а тя си намира работа на морето. Когато той се прибира, решават да заминат за Африка. Минават едногодишна подготовка за доброволци в колеж в Англия.

Избират най-тежкия проект - Замбия, където около езерото Бангвеулу живеят с племето бемба. В селото са истинска атракция. Местните са виждали бели хора само по телевизията. А там телевизор има само в барчето, където гледат футбол. Най-успешен е проектът им с младежки клубове.

Започват с презентации за предпазване от ХИВ и малария, учат местните и как могат да печелят пари. Правят сладко от манго и го продават на пазара. Показват им как да си пържат картофи, учат ги с успех и да шият. От шарените платове, с които се обвиват - читенге правят ленти за коса, чанти, поли, рокли. От организацията Пламена и Антон получават около 300 лв. месечно за издръжка като доброволци, които в Замбия им стигат, даже спестяват, за да купят на младежите шевна машина.

Работят и по други проекти - с училища, където класовете са големи, а нямат учебници, и се налага да рисуват азбуката, цифрите, животни... Помагат на местно сиропиталище, като засаждат зеленчукова градина и купуват храна на децата.

Когато след 6 месеца се прибират в България, решават да сбъднат мечтата на Антон - да пътуват на стоп из Южна Америка. За да съберат средства, работят в Англия 7 месеца във фирма за медицински филтри.

Тръгват от Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия. Пътуват изцяло на стоп, спят на палатки, запознават се с интересни местни традиции. Прибират се в Сливен с решението вече да създадат семейство, ражда се Ева. Пламена работи в сферата на човешките ресурси, а Антон - като инженер. "Корпоративният живот вървеше добре, повишиха ни заплатите, но отвътре те човърка ей тая "буболечка" - за пътешествия", споделя тя.

Докато са в България за 5 години, пишат книга - "Стъпки към непознатото". Тя излиза през 2021 г. и отразява приключенията им в Африка и Южна Америка. "Тогава напуснахме работа. Искахме да пътуваме отново и такива проблеми като пандемията не можеха да ни спрат", споделя Пламена. Купуват си най-обикновени велосипеди втора употреба, а една норвежка фирма ги спонсорира с рикша за Пламена, която тогава е на 3 години и половина.

От Канкун прекосяват целия остров Юкатан, заедно с щата Табаско. В Гватемала прекарват почти 3 месеца, при много тежък терен, с много планини, и отново се срещат с потомци на маите. "При пътуванията винаги ни е ръководило желанието да се доближим до местните етнически групи, да видим как живеят, какви традиции, знания и опит имат", споделя Пламена.

Дълго се колебаят дали да влязат в Ел Салвадор, определяна до неотдавна като най-опасната държава в света. "Президентът, който е на власт сега - Наиб Букеле, е вкарал в затвора над 40 хиляди души от международната престъпна банда "Мара Салватруча". Днес Ел Салвадор е една от най-спокойните държави, в които сме пътували", разказва Пламена.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати