Новини

Над 30 хил. туристи са евакуирани от остров Родос заради горски пожари

   
Над 30 хил. туристи са евакуирани от остров Родос заради горски пожари

Броят на евакуираните от Родос заради неконтролируемите пожари на гръцкия остров достигна 30000 души. Огънят достигна до хотели. Четвърти ден силите на пожарната и Гражданска защита не успяват да ограничат огнената стихия на острова. Медиите показват колони туристи, вървящи по задимени улици. Силните горски пожари бушуват вече няколко дни на острова, но за щастие към този момент не сме загубили нито един човешки живот, заяви пред МЕГА тв зам.-кметът Константинос Тараслиас. 

Властите са наредили евакуацията на жителите на три села в северната част на остров Родос. Под заплаха от разрастване на стихията са два хотела със стотици почиващи. Местните органи на реда преместиха туристите на безопасно място с възможност да продължат почивката. Някои напускат острова с кораби на морска охрана. Помагат и частни яхти. Нови два военно-транспортни самолета С-130 с допълнителен контингент пожарникари и полицаи излетя от Атина, но засега няма изглед пожарите да бъдат овладени. 

"Огънят е извън контрол и няма сила, която да го спре сега", алармират огнеборците. 

Правителството прехвърли от други части на страната пожарникари и водоносни коли. Гасят със самолети и хеликоптери по въздух. Силният вятър в комбинация с екстремалните температури обаче пречи за ограничаване на пожара. Разпалват се нови огнища. Властите вземат мерки за безопасността на хората.

Припомняме, че температурите в Гърция достигат 44 градуса. Налична е опасност не само от пожари, но и за здравето на хората, ако стоят на слънце, предупреждават медицинските специалисти.