Анализи

Хотелиерът Венелин Ташев бетонира плаж Робинзон

   
Хотелиерът Венелин Ташев бетонира плаж Робинзон

Защо един от най-красивите плажове по българското Черноморие изглежда различно от преди години? Бетониран ли е в действителност плаж „ Робинзон“, който се намира между "Свети Влас" и курорта „Елените“? От кого и кое го е наложило? И спазени ли са всички законови процедури това да се случи? На тези въпроси търси отговор разследване на bTV.

Плажът „Робинзон“ днес или онова,което е останало от него. Намира се между курортите "Свети Влас" и „Елените“. Фотографии и сателитни снимки на мястото показват как е изглеждал през годините. От кадрите ясно се вижда, че голяма част от плажната ивица, която преди е изглеждала така сега е бетонирана. Имотите и комплекса, които се намират непосредствено до плажа „Робинзон“ - на първа линия, са собственост на бизнесмена и общински съветник от Несебър - Венелин Ташев. Преди няколко години купува комплекса заедно с ресторант „Робинзон“, който е на плажа и е носил неговото име.

По това време той, с решение на Общински съвет, купува още 416 квадратни метра земя на първа линия на плажа от община Несебър, като част от парцел, в който след сделката с "Мултигруп" става съсобственик с общината.

В един общ парцел са останали, защото "Мултигруп" не искат да плащат. Винаги са били незаконни. Не са си го узаконили. Аз понеже съм съвестен гражданин и решавам да си го платя. Пускам молба до общината. В общия парцел са 3416 квадрата, от които 3000 са мои 416 са на общината, допълва Ташев.

Тези 416 квадрата, за които казвате, тях на каква цена ги взехте?1 пита журналистът.

На нормалната цена от 100 лева без ДДС, отговаря Ташев.

Това ли е нормалната цена за закупуване на земя на първа линия на морето? Правим справка за сравнение и откриваме, че тази цена е поне наполовина по-ниска от цените на имотите, които се продават на първа линия по българското Черноморие.

Имаше ли други купувачи?, продължават въпросите към собственика.

Няма как да има. Аз имам общ парцел, аз имам три декара. Аз съм големият собственик там, разбирате ли? И понеже са на първа линия, имам право на 7 метра, направих една помощна сграда. Понеже хотелът е голям, ресторантът не ми стига за българите, които пият ракия и нещата да стават. Новото, което е единственото ново, което аз съм направил, е тази постройка- ресторанта с бара отгоре. Първо съборих съществуващ ресторант, който беше от 6 -та или 64-та година… „Робинзон“ е това. Ресторант „Робинзон“, който дори не знаех, че можех да го работя и 160 години незаконно. Съборих ресторанта, направих нов проект и възстанових ресторанта. Това е, разказа Ташев.

От кадрите ни обаче се вижда, че не е само това. Освен нов ресторант, има и нов бетон. Поставен е в площта на плажа, която е край ресторанта. За сравнение: показваме ви снимки как изглеждала площта край стария ресторант преди и сега около новия. Зад стария ресторант е имало и гора. Сега такава няма.

Кой ви даде разрешение да го бетонирате това място и да изсечете гората?

Мястото съм си го закупил така, то няма бетонирано място, всичко е с разрешение. Няма нещо, което да не е с разрешение. Едното е път, през който трябва да отида да се обслужва медицински център, който е в самата кула, каза Ташев.

Добре, а бетонът на самия плаж?

Няма бетон на плажа стига. Аз ви казвам това нещо е бетонирано от 2002 г. или от 2000 г. дори, обясни Ташев.

Има хора, които знаят „Робинзон“ как е изглеждал?

Кои са тия хора? Дайте ги тези хора да ми кажат!, попита Ташев.

Местните хора твърдят, че бетонът не е от времето на "Мултигруп", а от няколко години.

„Бетонът си е бетон. По-късно, по-късно е. Не е по времето на "Мултигруп". По-късно е бетонът. Преди нямаше такова нещо. Нямаше бетон и си имаше пясък. Хубав беше плажа, ама жалко. Само, където са скалите не е бетонирано, там е както си беше. То даже повече пясък имаше, отколкото сега. Имаше смокини, диви череши. Уникален бряг, уникален пясък. Това беше златно място“, разказват местни жители.

Не трябва ли да има разрешение за строеж да се бетонира тази част?

Надолу на земята, и до 2 метра, ако вдигаш подпорна стена или това, не се иска разрешение, каза Ташев.

Така ли е наистина? Направихме справка в закона за устройство на територията (ЗУТ). Става ясно, че разрешение за строеж на подпорни стени не се изисква, ако те са с височина до 1,2 метра, и когато не са елемент на транспортни обекти. От кадрите ни се вижда, че въпросната стена на места е над 1,2 метра. Самият Ташев твърди, че това е път.

Път или подпорна стена е бетонирал Ташев? И има ли необходимите разрешителни за това? Отговори на тези и други въпроси потърсихме от община Несебър. Вече близо месец отговор от там нямаме. Попитахме също: Издавани ли са разрешения или предписания за отсичане на дървета на дружество свързано с Венелин Ташев в близост до плаж Робинзон. Ако са издавани, какви и кога? За колко дървета? И спазени ли са тези разрешения?

В разрешителните, които ни показват Ташев и служителите му преброяваме изсичане на около 15 дървета, а те твърдят, че там в голямата си част било храсти. Така ли е в действителност всеки може да прецени от сателитните снимки назад във времето.

От справка в информационната мрежа за защитените имоти виждаме, че въпросните парцели, собственост на Венелин Ташев се намират и в защитена зона. Дейности, в която се извършват, ако е допустимо, само със специално становище или разрешение от Министерството на околната среда и водите. От кадрите ни ясно се вижда, че в единия от имотите е променена цялата структура. Изсечени са изцяло храстите и дърветата, като на тяхно място в момента има изкопи и път.

В отговор до медията ни от Министерството на околната среда и водите поясняват, че имотите не попадат в защитени територии, но потвърждават, че обектите се намират в защитена зона по "Натура 2000" за опазване на дивите птици. Въпреки това обаче, са издадени разрешения за извършване на различни строителни дейности от РИОСВ-Бургас. За законността на строежите от Министерството ни препращат към община Несебър.

То не е гора, то беше дере там. Там цялото е такива малки дръвчета, храсти и бурени, казват служители на Ташев.

От кадрите се вижда, че не само всички дървета са изсечени, ами и въпросното дере го няма, защото е изкопано.

А тази пречиствателна станция, и тя ли е заварено положение?

И тя е заварено положение. И много хубаво, че е заварено положение, че с крадени пари са я направили много хубава.

Въпросната пречиствателната станция на комплекса се намира над изкоп, за който разбираме, че е район - свлачище. Разбираме също, че общественият път към плажа е затворен с портал.

Аз имам двама човека, които там по цял ден гледат, руснаци и украинци да не влизат, защото те влизат. Те са нахални хора. Влизат горе по ресторанта да ядат и да пият. Има портал, няма как да няма портал. На моето си място нали, в моята си земя, аз да не си го оправя… И като намерите нещо какво ще се случи?, каза Ташев.

Ами зависи какво ще намерим. Вие казвате, че няма какво да намерим.

Добре, ако намерите нещо какво ще се случи?, попита той.

По нататък да го мислят институциите. На ход са институциите.