Новини Хотели

Най-старият хотел в света се управлява от едно семейство повече от 1300 години

   
Най-старият хотел в света се управлява от едно семейство повече от 1300 години

Ще откриете най-стария хотел в света в японската префектура Яманаши. Хотел "Нишияма Онсен Кеюнкан" посреща гости повече от 1300 години и е основан през 705 г. сл. Хр. Този японски рай се управлява от едно и също семейство в продължение на 52 поколения.

През 2011 г. Световните рекорди на Гинес го признаха за най-стария хотел в света. Япония може да се похвали и с втория най-стар хотел в света, "Хйоши Риокан", който също е включен в Книгата на рекордите на Гинес. Изглежда, че японският бизнес е в добра позиция да издържи изпитанието на времето или може би отговорът се крие в лечебните води на горещите извори. Хотелът с 37 стаи се намира в подножието на планината Акаиши, известна още като Южните японски Алпи, на около 140 км от планината Фуджи. Откакто отваря врати преди 1316 години, цялата топла вода в хотела идва директно от местните извори Хакухо. Благодарение на непосредствената си близост до горещите извори, хотелът, тип наречен "Онсен" (горещ извор или къща за гости, построена около горещи извори) може да се похвали с естествени горещи бани във всяка стая за гости. Откакто Фудживара Махито за първи път построява страноприемницата, тя претърпява редица ремонти през годините, като основната реконструкция е направена през 1997 г. Дори и с тези реновации странноприемницата запазва традиционния си архитектурен стил "онсен", като включва и елементи в стил уашицу с татами и класическо японско изкуство и мебели във всяка стая и съоръжение. WiFi е добавен към хотела едва през 2019 г., така че сега гостите имат достъп до интернет.

Повечето гости обаче най-вероятно ще искат да оставят устройствата си настрани за престоя си, за да се насладят напълно на релаксиращата атмосфера. Казано по-просто, първите "хотели" са били място за уморени пътници и скитници, където да отпуснат главите си, да хапнат топла храна и да седнат около горещ огън. Този тип места за почивка съществуват от древността. Древните гърци са едни от първите, които са разработили термални бани, предназначени за почивка и възстановяване, а римляните са допринесли това с термалните бани в Англия, Швейцария и Близкия изток, припомня businessnovinite.bg.

Японски Ryokan ("къщи за гости") - категорията, към която попада "Нишияма Онсен Кеюнкан", започва през VIII век, но достига пика си на популярност през XVII век, когато търговията се увеличава между столицата Едо (сега Токио) и Императорският дворец в Киото. Много от тях са построени по протежение на магистралата Токайдо, която свързва двете и стават популярни сред търговци, служители и самураи, използващи маршрута. В Европа, през по-късното средновековие, манастирите и абатствата често са предлагали настаняване на пътуващи пътници и поклонници по главните маршрути.

Те обикновено включват конюшни и складове за животни и стоки, баня, кухни и зала за молитви и често са проектирани около голямо централно пространство, където пътниците могат да се събират, за да говорят и да обменят истории. Хотелите, каквито ги познаваме днес, се появяват едва преди няколкостотин години, приблизително в края на 1770-те години. Някои хора смятат, че Grand Hotel в Лондон, в Обединеното кралство, е първото заведение, което се е нарекло хотел през 1774 г. Вместо място за почивка на уморените.