Новини Транспорт

Ryanair намали прогнозата си за растеж на пътниците

   
Ryanair намали прогнозата си за растеж на пътниците
  Skynews

Ryanair е предпазлива относно търсенето на пътувания през останалата част от годината и намали прогнозата си за растеж на пътниците поради закъсненията на доставките на Boeing, след като тримесечната му печалба надмина нивата отпреди пандемията, предава Ройтерс.

Най-голямата по обслужени клиенти скотарифна авиокомпания в Европа, която превози рекорден брой пътници през май и юни на месечна база, заяви, че търсенето изглежда стабилно през останалата част от лятото, като се очаква цените да продължат да растат, но с по-бавен нисък двуцифрен процент от юли до септември.

Тарифите за пътници, резервиращи близо до датата на заминаване, се смекчиха в края на юни и началото на юли и изпълнителният директор Майкъл О'Лиъри каза, че нискотарифният превозвач вероятно ще трябва да стимулира търсенето чрез по-ниски цени тази зима, когато ще има 25% повече места за запълване, отколкото през 2019 г.

Акциите на Ryanair, поскъпнали с 26% досега тази година на фона на бума на пътуванията след пандемията, бяха с 4,3% по-ниски при 15,74 евро в началото на търговията. "Загрижени сме за въздействието на тези макроикономически тенденции. Инфлацията на потребителските цени, по-високите лихвени проценти, по-високите лихви по ипотечните кредити може да повлияят на потребителските разходи през втората половина на годината“, каза О'Лиъри в презентация. Той добави, че това в крайна сметка би било добре за растежа на Ryanair, защото клиентите ще продължат да летят, но ще станат по-чувствителни към цените.

Ирландската авиокомпания, отчете 663 милиона евро (737,26 милиона долара) печалба след облагане с данъци за тримесечието, приключващо през юни, след като трафикът се увеличи с 11% на годишна база и средните цени на билетите скочиха с 42%.

Това в сравнение със 170 милиона евро преди година, когато започна възстановяването на пътуванията и надхвърли предишния връх за първото тримесечие на фискалната година, 397 милиона евро през 2017 г. Ryanair заяви, че остава предпазлив оптимист за скромно увеличение на печалбата за цялата година и че се надява да бъде в състояние да предостави по-значими насоки през ноември.

Сега компанията очаква трафикът през годината до март 2024 г. да нарасне с 9% до около 183,5 милиона в сравнение с първоначално очакваните 185 милиона, позовавайки се на закъсненията на доставката на Boeing.

Производителят на самолети посочи, че някои нови доставки на самолети може да бъдат отложени от април 2024 г. до юни 2024 г., каза О'Лиъри, добавяйки че Ryanair работи в тясно сътрудничество с Boeing и Spirit AeroSystems, за да гарантира, че няма да има повече забавяния след това. Главният финансов директор Нийл Сорахан каза пред Ройтерс, че не е толкова загрижен за закъсненията, както беше преди няколко месеца, че Boeing се е подобрил значително и доставките напоследък са засегнати от фактори извън контрола на производителя на самолети.