Новини Събития

Огромен круизен кораб, потънал край райски плаж, е атракция за туристите

   
Огромен круизен кораб, потънал край райски плаж, е атракция за туристите

Круизните кораби често пускат котва в райски тропически дестинации, преди да продължат към следващата си цел. Този, за който ще ви разкажем обаче, няма скоро да напусне рая.

Огромните останки на MS World Discoverer са разположени само на метри от туристически плаж в архипелага Соломонови острови в Тихия океан.

С дължина 87 метра, огромният изоставен кораб изглежда учудващо несъответстващ на фона на суровата природна красота на гористия бряг, пише Daily Mail.

Корабът лежи там повече от 20 години и вече е превзет от природата – зеленина никне на палубите му, а скелетът му се е превърнал в атракция както за местните жители, така и за туристите.

Организират се обиколки за посещение на ръждясалата му осанка, а наблизо могат да се наемат бунгала над водата, които предлагат гледка от първия ред към огромния кораб, издигащ се от тюркоазените води.

В социалните медии видеоклипове и снимки показват туристи, позиращи на плажа със златен пясък, който води към останките.

Историята на круизния кораб започва през 1974 г., когато той е построен в германска корабостроителница и е продаден на първия от няколкото си собственици - датската компания BEWA Cruises.

Плавателният съд, който може да превозва близо 140 пътници, включва салон за наблюдение, библиотека, слънчева палуба с плувен басейн и малък фитнес център. Той е построен за пътувания до антарктическите полярни региони, както и до по-топли дестинации.

На 30 април 2000 г. обаче плавателният съд се удря в неизследван риф, докато плава в проход край Соломоновите острови. Подаден е сигнал за бедствие и всички пътници сатранспортирани безопасно до брега със спасителни лодки.

Капитанът на кораба го отвежда в залива Родерик край бреговете на остров Нгела Суле и го оставя в плитчините, за да предотврати потъването му, тъй като той е силно наклонен на една страна.

Направен е опит за спасението му, но се оказва неуспешен. Така гигантът се превръща в развалина.

 

Днес туристите могат да стигнат до него чрез час и половина трансфер с лодка от Хониара - столицата на архипелага. По време на тези еднодневни екскурзии в залива те могат да се гмуркат с шнорхел около останките и да си направят пикник на острова.

Изследването на самия кораб е забранено, според местното списание Fly Solomon, което обаче отбелязва, че местните са монтирали въжена линия от върха му до брега.

Междувременно, нощувка в едно от бунгалата на Родерик Бей Бийч, предлагащи едно двойно легло и едно единично легло, е на цена от 46 щатски долара.

Това не е единственото корабокрушение в архипелага на Соломоновите острови – смята се, че има около 200 останки, разпръснати край бреговете му, което го прави Мека както за гмуркачите, така и за любителите на историята.

Много от останките са резултат от ожесточени битки между съюзническите и японските сили по време на Втората световна война. Други забележителни потънали кораби включват японските Hirokawa Maru и Kinugawa Maru, лежащи във води на запад от Хониара.

Има и стотици потънали самолети от Втората световна война - включително японски изтребител Mitsubishi A6M Zero long ranger, американски Grumman F6F 3-Hellcat и Boeing B-17 Flying Fortress.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати