Новини Събития

Туристи бягат от жегите към Ягодинската пещера

   
Туристи бягат от жегите към Ягодинската пещера

През горещите юлски дни туристи търсят прохлада в Ягодинската пещера при 6 градуса постоянна температура, Подземията на пещерата са не само удивителна забележителност с красивите карстови форми, но и природен климатик с целогодишната температура от 6 градуса. Потокът от посетители към Ягодинската пещера и района се увеличава през последната седмица с нетърпими жеги, обясняват от дружество "Родопея" - Ягодина, пише БТА.

Разхлаждащите разходки из пещерните зали започват със задължителна аклиматизация, за да не бъде рязък преходът от температурата на повърхността и градусите под земята. До 35 градуса отчитат термометрите в село Ягодина и околностите през последните дни, а нощните температури падат до 14 градуса. От Туристическото дружество препоръчват на летовниците да си носят връхни дрехи при посещенията в Ягодинската пещера, защото естественият климатик е с по-скоро зимни стойности. Според Сергей Генчев пещерата е забележителна и с чистия въздух, при който посетители с астматични проблеми се чувстват в целебна атмосфера.

Предимно български туристи посещават карстовата забележителност, а чуждестранните групи са от израелци, украинци, англичани, французи. От дружество "Родопея" очакват повишение на туристическия поток в периода от 15 август до 15 септември. Пет сватби ще се състоят в ритуалната зала на Ягодинската пещера до края на септември.

Причудливата пещера е дълга 10.5 км, а туристическият маршрут в нея обхваща 1.2 км. Част от маршрута е достъпен и за хора с увреждания. Ягодинската е третата по дължина пещера в България.