Анализи Новини

Правителството се отчете за 30 дни с гарантирано спокойствие на туристите

   

Кабинетът се отчете днес
  МС

Министерският съвет се отчете днес за свършеното през първия месец от своето управление. В сферата на туризма правителството се похвали, че е гарантирало спокойствието на туристите по Българското Черноморие с непрекъснато наблюдение на състоянието на водата след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Украйна, съобщиха от правителствената информационна служба. Мониторингът се осъществява от Министерството на околната среда и водите и е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на летния сезон.

Бюлетините на МОСВ с всекидневните данни за безопасността на българските черноморски води се превърнаха в основен източник на информация за медиите и гражданите и допринесоха за намаляване на първоначалното напрежение и страх. На този етап възможността до България да стигнат замърсени води е нулева.

Кабинетът отчете още, че Министерството на финансите е защитило запазването на намалената ставка от 9% ДДС за туристическия бранш (за ресторантьори, кетъринг услуги и общата туристическа услуга) в проектобюджета до края на годината. Мярката е свързана с изсветляването на сектора, което е сред приоритета на кабинета.

Като цяло обаче туристическият бранш не е доволен от свършеното за 30 дни от министъра на туризма Зарица Динкова. Тя е подложена на постоянни критики и атаки от сектора.

Мирослав Иванов