Новини Събития

Търси се най-добрата хижа в България

   
Търси се най-добрата хижа в България

Търси се най-добрата хижа в България. Всъщност не една, а няколко в различни категории. Класирането ще бъде в осем категории - от за хижа без автомобилен достъп или лифт, до хижа с такъв достъп, отделно ще бъдат отличени обектите с най-добра кухня, с най-устойчиви екопрактики, най-чиста, както и най-добър стопанисван и нестопанисван заслон. Награда ще има и за възстановяване на изоставена хижа - т. нар. "Рестарт".

В конкурса "Хижа на годината", който вече е в ход, са номинирани около 70 хижи и заслони. Организаторите от списание "360" заедно с Българския туристически съюз (БТС) ще обявят победителите на 5 декември, като гласуването е до 15 ноември. Всеки може да участва като посочи коя е според него най-добрата хижа или заслон на huts.360mag.bg.

Изборът е измежду обекти, вече подбрани от организации, които пряко ползват тези обекти - Планинската спасителна служба, БТС, Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), екосдружение "За Земята", Асоциацията на парковете в България, Асоциацията по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), програма "Разказите на хижаря" и др.

Отделно ще има класиране за проекти за обновяване на хижа чрез финансиращи програми на компаниите SiteGround и на Matrax, които са партньори на конкурса. Срокът за кандидатстване също е 15 ноември като сумата е съответно 20 000 лева и 5000 лева.

"Идеята е да се реновират действащи хижи, но и да се даде нов живот на изоставените, защото те са много", обясни Иван Панчев, организатор на конкурса и основател на списание "360". На страницата на конкурса са посочени всички изисквания за участие, като няма почти никакви ограничения, увери той.

Темата с хижарския туризъм беше обсъдена на конференция преди десет дин, която е част от кампанията на конкурса, в Учебния център "Мальовица" (бивша Централна планинска школа).

Всички номинирани и възможността за гласуване е тук.