Турагенции

Туроператор превози за своя сметка изоставени българи от Wizz Air в Катания

   
Туроператор превози за своя сметка изоставени българи от Wizz Air в Катания

Туроператорът "Абакс" превози с чартър за своя сметка изоставените българи по отменения полет в неделя (30.07.2023 г.) на Wizz Air от Катания (Италия) до София. Това съобщи за TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ). В противен случай 120 клиенти на туроператора и още 60 други пътници трябваше да бъдат оставени да бедстват в Катания. Ситуацията се случва за трета поредна седмица след като Wizz Air отменя полети от дестинацията.

"След сезиране на всички възможни държавни инстанции и ръководни органи в България и неполучено съдействие от нито една от тях, с премаршрутиране на полета към други алтернативни летища в Сицилия, съобразно удобен и разумен срок, от "Абакс" решиха да организират чартър и да не изоставят българите в Катания", обясни Русева.
Прибирането на туристите по направление Катания - София се осъществи с чартърен полет през нощта на румънската авиокампания TAROM от Палермо до София. Полетът е подсигурен за сметка на "Абакс".

Изхождайки от форсмажорната ситуация на летищата в цяла Сицилия и трудности с все още дейставащите пожари, гражданските полети се обслужват с ограничен капацитет, съобразно получени слотове от отдел Гражданска авиация в мястото на дестинацията и съобразно съдействието на компетентните държавни органи, каза Русева. За съжаление подкрепа и съдействие от българските институции не сме получили към настоящия момент, подчерта тя.


"Единствената сигурна възможност да приберем клиентите ни и изпълним задълженията си в разумен срок и параметри е намирането на алтернативно прибиране и намаляване на броя нощувки на туристите", каза Павлина Русева.
Всички клиенти на "Абакс" ще получат компенсация, равняваща се на 2 пропуснати нощувки в мястото си на настаняване и като жест - ваучер с отстъпка 300 лв. на човек при следващо пътуване с туроператора.

Димо Христов