Анализи

Д-р Поли Карастоянова: Туризмът донася на България около 11,5 млрд. лв, което е близо 14% от БВП

   
Д-р Поли Карастоянова: Туризмът донася на България около 11,5 млрд. лв, което е близо 14% от БВП

Туризмът донася на България около 11,5 млрд. лв., което е близо 14% от БВП, и е най-успешната и влиятелна платформа за комуникация на България по света. Това каза д-р Поли Карастоянова, която е изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, в предаването „Тази неделя" по бТВ.

В туризма у нас са пряко заети 300 000 човека, които получават заплатите си от туристическия сектор, и близо милион от съпътстващи индустрии, които работят и доставят услуги и продукти за туризми, добави тя.

Тя коментира негативния ефект от хибридната атака със замърсяването на Черно море от „Нова Каховка", със скъпите пържоли и цаца и спасители, които се бият с туристи.

Българското Министерство на туризма трябва да е подготвено с проактивна, позитивна, забележителна, впечатляваща, атрактивна кампания, която да противодейства на това, което ще дойде март месец. Нашият бранд просто не съществува", посочи Поли Карастоянова.

По данни на Националния борд по туризъм има ръст на туристите.

„Това се дължи единствено и само на проактивната политика на туристическите инвеститори, които в комуникацията с международните туроператори успяват да провеждат много добра реклама за България", смята д-р Карастоянова.

За силен летен сезон обаче не може да се говори, допълни тя.

„Разглеждането на туризма в България като летен и зимен е твърде лимитирано, практически не постига потенциала на това, с което разполагаме. Когато говорим за летен туризъм, той не трябва да е само по морето, защото планините също предлагат чудесни условия", каза изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Инфраструктурата в България е слабо развита и това е пречка за развитието на туризма, посочи още Поли Карастоянова.