Анализи Новини

6 от най-добрите плажове в Лефкада

   
6 от най-добрите плажове в Лефкада

Тюркоазеносиньото море, жаркото слънце, дивите плажове, вечнозелените планини и уиндсърфът превръщат Лефкада в любим гръцки остров за мнозина.

Разположена над Итака и Кефалония, приказната Лефкада е четвъртият по големина остров в Йонийско море и единственият свързан по земя с континенталната част на Гърция. До него се стига с ферибот или автомобил, като разстоянието от София до Лефкада е около 700 км, или приблизително 10 часа път. За да опознаете острова, ви препоръчваме да сте мобилни с автомобил.

Въпреки парещото слънце и високите температури, морската вода на острова през лятото е средно 25-26 градуса, което прави плуването приятно и разхлаждащо. На Лефкада ще имате възможност да се изгубите в девствената природа и да се наслаждавате на селски туризъм.

Егремни (Egremni)

Снимка: iStock by Getty Images

Дивият Егремни е от малкото плажове в Лефкада, на които ще откриете пясък. В някои части ще забележите и нудисти. Хубавото е, че плажът е достатъчно голям, за да можете да се усамотите. Тюркоазената вода, дългата и широка плажна ивица и мащабните скали придават неустоим чар на Егремни. До смятания от мнозина за най-красив плаж в Лефкада отново може да се стигне по шосе. Поради земетресенията и свлачищата през 2015 г., които разрушиха пътя, за период от 6 години Егремни беше достъпен само по вода. Обособеното място за паркинг над плажа ще ви струва 10 евро за цял ден. Оттам следват 30 минути слизане по стръмни стъпала, които откриват същинска гледка към рая.

Василики (Vasiliki)

Плажът се намира в сърцето на село Василики. Ако обичате водните спортове, сте на правилното място. През следобедните часове, когато поривът на вятъра нарасне драстично, ще забележите стотици цветни платна във водата. С постоянен топъл вятър Василики неслучайно се смята за една от най-подходящите дестинации за уиндсърф в света. На плажа има няколко сърф школи, където можете да практикувате уменията си.

Снимка: iStock by Getty Images

Селото е обградено от буйни и високи планински върхове, които сякаш изникват от нищото. Плажната ивица на Василики е съставена от дребни камъчета. А по крайбрежната улица има достатъчно добри барчета и ресторанти, за да прекарате необезпокоявано целия ден на плажа.

Паралия Гиалос (Paralia Gialos)

Паралия Гиалос е един от по-малко популярните плажове на острова, който определено си заслужава. От всички плажове на източното крайбрежие, това беше нашият фаворит. Паралия Гиалос се отличава по качеството на пясъка, съставен от много ситни камъчета и прозрачната вода, каквато не срещнахме никъде другаде в Лефкада. Плажът има свободна зона, както и удобни шезлонги и чадъри към двете заведения. До Паралиа Гиалос се стига по доста предизвикателни, стръмни и остри завои, а бонусът е, че паркингът е безплатен. Във водата има множество дълбоки и по-повърхностни скали-островчета, по които можете да се катерите и скачате. Отлично място е да сложите шнорхела и опознаете морското дъно и разнообразните рибки.

Снимка: iStock by Getty Images

Порто Кацики (Porto Katsiki)

Ако търсите красота, се насочете към Порто Кацики. Без съмнение, това е емблемата на острова, която най-често изобразява Лефкада. Характерно за Порто Кацики са нереално наситените сини води и извисяващите се бели скали, който ги обгръщат и осигуряват частична сянка. Панорамната гледка е повече от очарователна и истинско блаженство за фотографите.

Снимка: iStock by Getty Images

През летните дни плажът често е претъпкан. Ще забележите идващи и заминаващи лодки, които стоварват посетителите за кратко. Важно е да се отбележи, че морското дъно става дълбоко доста рязко, а плажната ивица е съставена от камъни, което не го прави най-удобният плаж за малки деца. Както на повечето места в Лефкада, и тук ще се нуждаете от обувки за плаж. Морската вода не е особено прозрачна, по-скоро ще почувствате, че сте част от една безкрайна синева без особена видимост. Порто Кацики се намира до село Атани. Можете да стигнете с кола или такси от Нидри или Василики.

Агиофили (Agiofili)

Плажът Агиофили се намира в южната част на острова на три километра от Василики. Агиофили е малък и откъснат от цивилизацията залив с прозрачна вода и бяла камениста ивица. Добре е да се подготвите с плажен чадър и храна, което важи за всички от изброените диви плажове.

Снимка: iStock by Getty Images

Препоръчително е да се насочите към Агиофили в по-ранните часове, преди да стане претъпкано, тъй като заливът никак не е дълъг, а е посещаван от туристически лодки. До плажа се стига с кола, автобус, водно такси или да се разходите пеша за 45 минути от село Василики. Ако сте любители на колоезденето, препоръчваме да наемете колело и да опознаете острова активно.

Катизма (Kathisma)

Катизма е един от най-предпочитаните плажове на източния бряг поради широката, удобна и урбанизирана ивица. Тук ще откриете всичко, от което се нуждаете - пясък, заведения, водни спортове, чадъри и шезлонги, скалички-островчета. Имате възможността дори да вдигнете адреналина, като полетите от близката планина с парапланер и да се приземите на плажа. Катизма е подходящ за големи групи и семейства заради атракциите за всеки вкус и спасителите, които го охраняват. Паркингът за автомобили струва между 7 и 10 евро на ден.

Снимка: iStock by Getty Images