Анализи Новини

Министерството на туризма ще прави поредно мобилно приложение за 200 000 лв.

   

Министерството на туризма ще има поредно мобилно приложение
  Мирослав Иванов

Министерството на туризма обяви обществена поръчка за разработване на уеб базирано приложение предвидено за работа на мобилни устройства (смартфони, таблети, десктоп и настолни компютри) и изготвяне на дигитално съдържание за туристически продукти и маршрути в пограничния регион между България и Гърция. Стойността на търга е за 203 403, 20 лв. без ДДС, показва справка на TravelNews в регистъра. Средствата са по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег Гърция - България. Крайният срок за кандидатстване е 9 август 2023 г. Офертите ще бъдат оценявани по най-ниска цена.

Това е поредното мобилно приложение, което Министерството на туризма ще прави и впоследствие ще бъде зарязано. През годините бяха хвърляни огромни суми от бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) за разработване на мобилни приложения, интернет страници и социални мрежи, които никой не поддържаше и останаха без ефект за рекламата на България.

Министерството на туризма и в момента не си поддържа страницата Bulgariatravel.org и нейните канали в социалните мрежи – Facebook, Instagram и Youtube. Те са зарязани от години още от времето на служебния министър на туризма Стела Балтова и от бившия министър Христо Проданов при четворната коалиция миналата година. Бегли опити се правиха за някакви постове и при последния служебен министър Илин Димитров. За рекламата на България отговаряше зам.-министър проф. Мариела Модева, която сега е съветник и на министър Зарица Динкова.

Новото мобилно приложение ще включва изготвяне на дигитално съдържание за туристически продукти и маршрути в трансграничния район България – Гърция. В него ще има дигитално съдържание със съответната информация за туристическите обекти в транс-граничния регион, отнасящо се до липсващите туристически продукти и маршрути, които не са създадени по предишен проект. Освен това трябва да има тематично групиране на обектите и информация за тях, изготвяне на съдържание за разработване на продукти с 360 градуса виртуална разходка за десктоп, мобилни и безжични устройства и създаване на уеб базирано приложение за смартфони, таблети, десктоп и настолни компютри по проекта, съдържащо уеб функционалност за визуализиране на виртуална разходка и интерактивно преживяване с карти за туристическите обекти и маршрути (информация за културните и историческите обекти, GPS координати, снимки и др.).

Мирослав Иванов